От х:

Днес в x:

Пушков: България нека се пукне от яд. Маккейн: Поздравления

"България нека се пукне от яд" заради Южен поток, честито на ЕС за зависимостта от Украйна, каза руски депутат. Американски сенатор пък поздрави България и ЕС.
Да му е честита на Европейския съюз засилената зависимост от украинския транзит, заяви в Туитър Алексей Пушков, председател на външнополитическата комисия в Държавната дума, предаде РИА Новости, цитирана пот БТА.

Така Пушков коментира отказа на Русия да продължи работата върху проекта "Южен поток", пояснява агенцията.

"България нека се пукне от яд", че остава без "Южен поток", добавя руският парламентарист.

Американският сенатор Джон Маккейн изрази задоволство от решението на България да не разреши строителството на планирания от Русия газопровод "Южен поток", предаде същата руска агенция.

"Радвам се, че нашите приятели в Европа отмениха строителството на газопровода, който трябваше да премине през Европа", казал републиканецът Маккейн пред руския информационен портал Спутник.

Вчера от пресслужбата на сенатора, който по-рано призова българското правителство да се въздържа от сътрудничество с Русия, казаха, че неговите усилия са били успешни.

Маккейн предположи, че Съединените щати може да започнат да доставят природен газ в Европа до 2020 г., за да балансират износа на енергоресурси от Русия.

Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов обаче припомни, че американското законодателство ограничава износа на нефт и газ.

Но дори и това законодателство да бъде отменено, американските експортни компании, получили лицензи за износ на газ, ще ги използват не на европейския, а на азиатския пазар, където цените на газа са 1,5 пъти по високи, коментира руският дипломат.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Турция, че "в настоящите условия Русия няма да осъществява проекта "Южен поток".

"Смятаме, че позицията на Европейската комисия беше неконструктивна. А щом Европа не иска да го осъществи (проекта), значи той няма да бъде реализиран", каза Путин, уточнявайки, че Русия е била напълно подготвена да започне работа по строителството на газопровода.

Той изтъкна, че Русия не е получила разрешение от България да започне строителството.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини