От х:

Днес в x:

Москва: ”Южен поток” беше закрит заради дискриминация на ЕК

Проектът "Южен поток" беше закрит заради дискриминационното отношение на Европейската комисия, заяви руският външен министър Сергей Лавров.
По думите му, вече има интерес в Европа към алтернативния проект "Турски поток".

"Има много примери, когато Европейската комисия е правила изключения от Третия енергиен пакет, но на България подобно нещо беше забранено. Сега ще предложим алтернативен проект - "Турски поток", към него вече проявяват интерес в Европа и се водят конкретни дискусии и обсъждания", каза Лавров на пресконференция за преглед на резултатите от 2014 година, цитиран от БНР.

Така "проблемът "Южен поток" е приключен. Не можехме повече да протакаме изпълнението на задълженията си, а и честно казано ни разиграваха", каза още руският външен министър, цитиран и от ТАСС и БТА.

Разчитам , че "Турски поток" ще бъде реализиран и ще повиши енергийната сигурност в Европа, като я защити от проблемни транзитьори, заключи Сергей Лавров.

"Турски поток" ще е единственият маршрут за доставки на 63 млрд. куб. м руски газ, минаващи сега транзитно през Украйна, заявиха неотдвана от "Газпром".

Русия вече посъветва ЕС още сега да започне строителство на газово-разпределителен център на турско-гръцката граница, където трябва да стигне новия "Поток".

Вчера премиерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че решението на Русия да се откаже от "Южен поток" не е по политически или емоционални съображения, а по чисто юридически причини.
Той поясни, че всички опити на Русия да започне работа по този проект не са дали резултат.

"Принудиха ни да излезем от проекта. Това е тъжно,но животът продължава, има куп нови идеи. Готови сме за сътрудничество, но при такива условия, при които ще успеем да се споразумеем", подчерта Медведев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    1 0
    18:58, 21 яну 2015
    Докато има мръсни и подли евреи в управлението на българия ще бъдем последната дупка на кавала и ще лазем вечно по дъното на блатото...

Случаен виц

Последни новини