От х:

Днес в x:

Какво иска кметът от хасковската болница? Болницата

Изпълнителният директор на МБАЛ Хасково Славчо Близнаков има обяснение за конфликта с кмета Иванов

Кметът не иска недовършения хирургичен блок. Иска цялата болница. Или по-точно целия терен и сградите, в които се помещава областното лечебно заведение. Това заявиха от МБАЛ Хасково в отговор на започналите от петък атаки на градоначалника към лечебното заведение. На сесията на ОбС Георги Иванов нападна болницата по всички направления - от обвиненията в двойно счетоводство, до непосилни дългове, задълбочавани чрез огромни адвокатски и съдебни такси.
Публичната ябълка на раздора е хирургичния блок, за който община и болница водят скъпоструващо дело, но според ръководството на лечебното заведение това не е истинската цел на Георги Иванов. В подкрепа на думите си те представиха решение на Общински съвет Хасково от октомври 2009-та година, на което самия кмет се позова на сесията миналат седмица. В него черно на бяло, в т. 3 е записано: „Даване на държавна гаранция за кредит на Община Хасково в размер на необходимите средства срещу завършване сградата на хирургичния блок и предоставянето му в собственост на МБАЛ АД-гр. Хасково в ЗАМЯНА НА СГРАДИТЕ И ТЕРЕНИТЕ НА МБАЛ АД гр. Хасково“.


Сделка, която болницата и нейния принципал държавата оценяват като кон за кокошка. Освен това евентуално преместване е въпрос на мениджърско решение от страна на АД-то, което е с 82% държавно участие, а не е в прерогативите на местната власт. От чисто медицинска гледна точка такова преместване има плюсове и минуси, изказа резерви изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков.
Този вариант обаче изглежда много странен на фона на т. 2 от същото това решение 399 на Общинския съвет. Там пък е записано, че ОбС „открива процедура за продажба чрез публичен търг с явно наддаване на обект Хирургически блок към многопрофилна болница... при начална тръжна цена от 9 746 093 лв/пазарната оценка“. Доколкото в Хасково няма два хирургични блока, не става ясно в крайна сметка единственият такъв ще се довършва и дарява на АД-то ли, или ще се продава с явно наддаване. Блокът впрочем към момента е на завишена до 22 млн. лева данъчна оценка, така че търгът ще е за много повече пари.

Подобни решения на местната власт са безсмислени, ако хирургичния блок не е неин. А в последното заседание на съда, насрочено за февруари идната година, се очаква да се потвърди именно това - хирургичния блок е собственост на акционерното дружество, в което пък огромният дял е на държавата. Ненапразно още на 29-ти януари 2014-та година Министерството на регионалното развитие и благоустройството е ситуирано като страна по делото с решение на Окръжен съд Хасково. „Те са шефът, ние не можем да „дадем“ или „не дадем“ блока. Това е безсмислица“, коментира Близнаков думите на кмета, че двамата с Георги Иванов „не са се разбрали“. В резултат на това неразбиране атаките към МБАЛ продължават, като последната е заплахата на градоначалника, че ще запорира всичките им сметки, заради дълг от 260 хиляди лева от местни данъци и такси. „Това е невъзможно да се случи. Болницата е с платени задължения за 2013-та година, а 2014-та не е свършила“, отговори Близнаков. После вдигна отегчено рамене на дъвканата с години тема за дълговете на болницата и си изми ръцете с куп счетоводни документи.

Там пише, че болницата има 2.8 млн просрочени задължения. „От тях вадим 1.5 млн, след като преди седмица подписахме споразумение със Софарма /най-големия доставчик на лекарства - б.а/ за предоговаряне и разсрочване на дълга при 5.5 % лихва за следващите три години. И да се получи просрочие, то ще бъде в размера на месечната вноска - 75 хиляди“, допълниха привиканите за обяснения счетоводителки. Очаква се до месец-два Здравната каса да плати 500 хиляди лева, с което просрочените борчове могат да се сведат до 800 хиляди. Общият размер на дълговете /непросрочени/ към доставчици на лекарства, консумативи и техника е в размер на 4.8 млн лева. „От прословутия ангиограф ни остава да изплатим 800 хиляди, след което започва изцяло да работи за Хасково. Макар че и сега си е изплатил парите“, уточни Близнаков и си позволи известна язвителност за финал: „Това показва счетоводството ни, ако някой смята, че имаме друго да заповяда да го търси“.

Г. Христов

Сред вариантите на кмета е и взимането на целия терен на МБАЛ Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (37)

  • 1
    Пе
    пешо
    50 -42
    18:46, 2 дек 2014
    Не можах да изчета горните цифри и празни приказки. Г.Христов, какво каза Д-р Близнаков за двойното счетоводство, фалшивите болни, нереално високите заплати на управлението и избрани глави? Потърсихте ли ли изтеклия от счетоводството документ със възнагражденията в болницата? Никак не е трудно да е намери, опитайте.
    • Gg
      ggeo
      54 -27
      19:06, 2 дек 2014
      Вашите приказки Пешо, са твърдения, които подлежат на доказване. Дайте ми пример за фалшив болен и лично ще разнищя случая. Дайте ми пример за двойно счетоводство, ако сте сигурен, че знаете какво е това. Иначе е по-смислено е да питам Близнаков дали е извънземен, щото на някой му се е сторило че е така.
      Кой взима нереално високи заплати/ име/ и какво разбирате под "нереално високи" или поне колко според вас трябва да взимат лекарите?
      Виждал съм фишовете с лекарските заплати. Е, и? Това са отношения между работодател и негов служител и освен за нездрави клюки, сами по себе си не могат да бъдат повод за новина.

      п.п. Всички въпроси, които поставяте са били задавани/някои повече от веднъж/ в интервюта и материали на Haskovo.net
    • Ri
      rida
      102 -11
      19:54, 2 дек 2014
      Алчен паразит е кмета,
      няма наяждане,
      рифурмърутити от рипублика
      го обичат,
      може да им направи социален блок "хирургичен"
    • Ar
      are be ggeo
      22 -5
      23:38, 2 дек 2014
      Виж не се прави че не разбра бе георги виж за списък със заплати те пита пешо за неравностоино заплащане говори виж в спешно отделение вИж в инфекциозно в кардиология каква разлика има в заплащането
    • "_
      "_четоводителка"
      31 -7
      08:20, 3 дек 2014
      до Пешо: Пешо, МБАЛ-Хасково е търговско дружество и заплатите се формират въз основа на реално заработен обем от средства, формиран на база изработени "пътеки". Всичко е елементарни сметки. Ако на някой чуждите заплати му се виждат много големи - да заповяда една седмица поне на мястото на лекар от съответното отделение.Въпреки, че за да е обективно впечатлението, трябва престоят да е поне месец.
    • 52
      5225
      12 -1
      14:43, 3 дек 2014
      На сто процента си лизач на гъзъ на Хузунжовската ******...
  • 2
    По
    Порчо
    59 -8
    19:20, 2 дек 2014
    Ама вие какво си мислите бе! Че защо му беше на кмета да вкара сина си в политиката? Нали те сега са на власт Граждани за Еврейско Разграбване на България и Реаниматорския Блок! Затова ще правят каквото си искат. Той кметът, ако сега не си осребри дивидентите, кога? Излязло там някакво докторче и плямпа! Те Билла, Кауфланд, Румен Петков, АБВ, БСП и Трактора му клекнаха, че сега когато са на власт Риформаторите от Република, ще му се опре някой! Нали ******* каза: Аз на тях съм им дал каквото трябва, да се оправят! Мен не ме интересува!
    Ей тая приказка чакаше кметът! Сега нема спирка! Как беше? Атака Танасе...
  • 3
    Го
    гор
    29 -34
    19:56, 2 дек 2014
    Близнак,и двамата с кмета сте едно,в едно гьрне пь... Виж коментара
    • Мн
      много стар шофьор
      38 -23
      20:11, 2 дек 2014
      Абсолютно си прав,Гор!И двамата са крадци от класа.Лудия доктор краде за търговска лига и не се отчита на кмета и от там иде всичко.
  • 4
    Bb
    Bbbbbnnnnnn
    66 -4
    20:02, 2 дек 2014
    Защо кметът не си гледа другата работа, а си вре носа там където изобщо не му е работата. Сега болницата ли е на дневен ред
  • 5
    Ха
    Хасковлия
    83 -7
    20:32, 2 дек 2014
    Не се наяде този узунджовски крадец! Болницата е обаче голяма хапка и ще му приседне. Дано това момче от шоплука издължи цялата хасковска простотия и да не се откаже да се бори за болницата, защото ако чака на хасковлии ..... Кметът си е наш, резилът ни също.
  • 6
    Ha
    haskovliyka
    44 -39
    20:59, 2 дек 2014
    Dr bliznakov e super
  • 7
    Ma
    mambeto
    44 -2
    21:04, 2 дек 2014
    Da eba gladnatati va6ka ciganin mrasen haide dogodina 6tete vidim na izborite kvo 6te pravi6 maloumnik
  • 8
    Ми
    Миндилев
    42 -12
    21:19, 2 дек 2014
    Пандовчета,миндилевчета и вся остальная сволач,по колко се отчитате .Кажете на хората по колко вземате на месец и как изнудвате болните. .Вие сте престъпници,а не лекари.Хипократовата клетва сте я забравили още след произнасянето и.Близнаков ти кой беше?Кмете,а ти меше не ти ли омръзна да вземаш,колко имаш ,не ти ли стига?Повръщами се от Вас.
  • 9
    Са
    Само слухове , но все пак...
    27 -2
    21:53, 2 дек 2014
    Аз пък чух , че един се хвали ,че бил спал с депутатша, ама знам ли-то слухове колкото искаш .
  • 10
    Mi
    mineralni bani
    17 -4
    22:17, 2 дек 2014
    kakvo loso ima da se spi s deputat6a? Nsto ne razbiram
  • 11
    Пе
    песен
    27 -16
    22:59, 2 дек 2014
    Това е лебедовата песен на славчо близнаков!!!
  • 12
    Ел
    Елхица
    57 -34
    23:01, 2 дек 2014
    Дръж се доктор Близнаков! ако не беше ти хасковската болница сега щяха да я опяват, най много да беше останало детско отделение ..че ******четата няма къде да се лекуват и при всички положения ще го пълнят..и още едно две отделения..и всички на които им е нужна болница щяха да пътуват до Пловдив Стара Загора и дори Кърджали и Ямбол....
    Дръж се не му се давай на узунджовския ******!!! Няма по-добър менидър от тебе. А кви са заплатите-прилични бих казала. Старшите сестри не падат под 1000-1200 лева...сестрите има и такива които вземат 700 ама има и с близо 2 хиляди заплата...а докторите могат и до 4-5 бона да скочат. Който работи получава. ако докторите не получават прилични заплати ще избягат-както и правят тези които не са в болницата. Пример един от психото замина за Испания- още беше специализант-заринаха го с пари там....тука около 600 лева. Толкова получава и една пордавачка в магазин-познавам я лично и нямам нищо против момичето но все пак да сравним отговорността и кой колко е учил !!!.Няма начин да не се плаща за този труд.Пак в канчето на другия гледаме що сме такива гадове?
  • 13
    На
    наблюдател
    26 -8
    23:02, 2 дек 2014
    Съгласен сам с Миндилев!!Крадливо племе са тези,плюят се един на друг ама "един дол дренки" са! От хора като тях няма да се оправим в България.Жалка история
  • 14
    На
    наблюдател
    34 -1
    23:11, 2 дек 2014
    Колкото до хирургичния блок,ще се разпадне докато го поделят!!!Срам и позор,толкова години...вятър работа
  • 15
    Пе
    песен
    29 -30
    23:16, 2 дек 2014
    Слвачо,прибери си очилцата,хапенцета ,паричките и бегом за ДУПНИЦА!!!И Там има болница и моми за оправяне!И Господ да е с тебе!
  • 16
    Ha
    haskovo_1417555255
    26 -32
    23:19, 2 дек 2014
    Drij se DR BLIZNAKOV,napravihte mnogo za Haskovs... Виж коментара
  • 17
    Wo
    woooo
    28 -1
    23:50, 2 дек 2014
    Хубава си е депутатшата и е грях само да спиш с нея.Това е възмездието на хасковлии за сега за този узунджовски ******.Не се наяде.
  • 18
    До
    доктор менгеле
    27 -3
    07:30, 3 дек 2014
    Колега, изпиши си малко анаболи, че си слабичък...
    • Ме
      Меди Доганя
      40 -6
      08:52, 3 дек 2014
      Политически анаболи му трябват на него.Славчо, я кажи колко хилядарки даваше атн топадвокатките и видни гербаджийки Ирена Узунова и Таня Захариева, че да идват на кафе в болницата?
  • 19
    Ор
    оракул
    20 -10
    08:39, 3 дек 2014
    Д-р Митрев ще върне на бял кон,а Близнаков ще отиде в Дупница да лекува тъпите чутури на Братягалевите поданици.Кметът ще използва,че министерството е на Деформаторския блок и ще сложи за изпълнителен директор негов човек.Сещате се кой доктор е в неговата престъпна шайка.Тогава дупе да ви е яко.Аз казах!!!
  • 20
    Ha
    haskovo_1417589808
    8 -20
    08:55, 3 дек 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 21
    Kl
    klatimudu
    16 -1
    09:56, 3 дек 2014
    A niakoi bi li poso4il s kolko e po-goliama zaplatata na kmeta gorj ot zaplatata na d-r bliznakov,4e imama tezi palati,avtopark i hoteli, o pardon hotela e na sina mu, za tova s4etovodstvo nikoi ne govori.kak partiinite drugari na kmeta mogaha da postroiat partiinia dom i da go prodade na fesa guven, a hirorgi4eskia blok ne uspiaha da postroiat, tai nego gorj da prodade.mhogo sa zagrigeni za zdraveopazvaneto horata na kmeta,ama samo kogato ima niakakva komesionka po tlasta da nalapat e stiga ve4e ot 1981 g. Do sega ne se li naiadohte, tova srama hiamateli g-n ivanov, ili pak go pravite za dobroto na grada, pak li ostana bez rabota g-ja zaharieva, ta se zagrijihte za hirorgi4eskia blok ili druga shema klikata okolo sivia kardinal i sie ne e izmislila.... Predlogenie=neka da se izvadi proekto dokumentaciata na sahstite sgradi ,naprimer v iambol i da se vidi tam kolko bolnicata dalji na kmeta na iambol za tiahnia hirorgi4eski blok, dvete sgradi sa zapo4nati po-edno i sasho vreme,tezi s4etovodstva da sravnime i togava da vidim s4etovoditelite na uzundjoveca kakvi she gi madriat.
  • 22
    Ир
    Ирена Савова
    17 -6
    10:11, 3 дек 2014
    Христов, защо не пита д-р Близнаков за моя хонорар от 430 000 лева без ДДС? Кога ще си го получа? И що не го попита колко трябва да му върна обратно?
  • 23
    Ha
    haskovo_1417589808
    10 -8
    10:28, 3 дек 2014
    Ami ne dr bliznakov,mislia 4e dr mitrev tryabva da popitate .
  • 24
    Хх
    ххххххххххххххххх
    24 -6
    10:57, 3 дек 2014
    Ама че чета довлече в Хасково бившия народен избранник Иван Петров!
    То боклук си имахме артък и преди! Не виждам по какъв начин ще се оттърве града от тях?
  • 25
    Fa
    Faruk ot Haskovo
    11 -1
    10:59, 3 дек 2014
    4e to imali izob6to Kmet v Haskovo,v Haskovo kipi i girmi ot SELYANi egatti i zagubeniya grad;a tozi na snimkata det se smyata i si misli $e e kmet mamka mu mrisna ;tozi nemoga da go merna v tsentira ina$e &te go zapluya v litseto mu i &te mu biya &ut v mirizliviya giz laynyan mangal:::kmet hahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tozi po dobre 6te mu virvi i prilyaga ako be6e stanal BANi4kar iLi KiFLADJiya
  • 26
    11
    111111111111111
    21 -2
    14:11, 3 дек 2014
    Да ви имам и града. И кой не е от града ви ,разбира що за град сте...........жалка картина.
  • 27
    Ко
    Коко_1417617252
    20 -4
    16:32, 3 дек 2014
    Тоя крадлив кмет и на местния бизнес връзва ръцете.Не наял се селяндур!Ама в един момент съдбата ще му го върне за всичките зулуми,подкупи и мръсни номера.Проклет да е!
  • 28
    ИО
    и още
    8 -3
    13:11, 4 дек 2014
    А колко са реалните задължения. Работещите в болницата нямаме идея за какво става дума. Всичките задължения на болницата са над 10 000 000 лева другари и другарки подкрепящи меке...о.
  • 29
    Ка
    каунь
    3 0
    11:26, 7 дек 2014
    Боже ,слез си прибери версиите ,Боже ..Но не почвай от община и болница в Хасково , че за друго и други няма да ти остане място......

Случаен виц

Последни новини