От х:

Днес в x:

Саркози се завърна начело на консерваторите във Франция

Бившият френски президент Никола Саркози се завърна начело на водещата консервативна партия - опозиционния Съюз за народно движение (UMP). Това стана след гласуване на партиен конгрес, приключило в събота.

Освен него за поста претендираха Брюно льо Мари и Ерве Маретон, но Саркози бе явният фаворит.

Той събра 64.5% от гласовете на близо 58% от партийните членове, гласували онлайн в продължение на 24 часа. Анализатори казват, че това не е достатъчно убедително, защото, за да е безспорен лидер, той е трябвало да събере поне 70%. При предишната му победа в партията през 2004 г. той получи подкрепа от 85% от гласувалите партийни членове.

Сега бившият министър Брюно льо Мари събра почти 30%, a Ерве Маретон остана далеч назад с около 6%.

Резултатът в голяма степен засилва и вероятността Саркози да опита да се върне в Елисейския дворец на изборите през 2017 г. Сегашният държавен глава - социалистът Франсоа Оланд, е най-непопулярният президент в модерната история на Франция.

Но това не означава, че кампанията ще е лесна за Саркози, тъй като той е популярен в партията си, но извън нея предимство имат консерваторите бивши премиери Ален Жупе и Франсоа Фийон.Самият 59-годишен Саркози е фигура, която предизвиква противоположни емоции у сънародниците си.

Критиците му казват, че той умишлено е демонстрирал един лъскав образ на държавния глава, подсилен и с брака му през 2008 г. с модела Карла Бруни, при това в страна, където личният живот на лидерите продължава да се смята за табу в медиите.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини