От х:

Днес в x:

За празника Смилян посрещна над 2 хиляди гости с 13 казана уникална бобена чорба

За поредна година смолянското село днес отбеляза празника на Смилянския фасул, за който домакините ежегодно се готвят още от есента. Вече над 10 години празникът, посветен на традиционната растителна култура, стартира с гърмеж на фасулевото топче, няколко конкурса-за производител на годината, кулинарен деликатес и пано от фасулеви зърна.

„Този празник е наистина специален, защото в него участва цялото население, бабите с техните стари рецепти, децата с пана в конкурсите, местните производители показват цялата земеделска продукция и освен фасула, излагат картофи,тикви, кисело мляко и различни консерви от екологичните продукти“, каза кметът на Смилян Събка Миткова. За да посрещнат гостите, местните хора са дарили над 200 кг. фасул за приготвянето на 13 казана с ароматна чорба, която са варили цяла нощ, за да нагостят поне 2 хиляди души.

Средният добив тази година от фасулените ниви е много добър, а критериите за победител в конкурса за производител на годината са не само количеството, но и външния вид на продукцията. Тази година титлата най-добър производител грабна Магдалена Ловчанлиева, която успя да изкара нова реколта от 3 тона от плащ на близо 4.5 декара. Цените на килограм от растителния деликатес варират около 7лв. за дребния шарен сорт, а едрият, известен като „Фасульовица“ върви около 8-9лв. за кило.

В конкурса за бобено пано тази година се включиха 40 деца от детските градини и местното училище, а организаторите раздадоха общо 10 награди на малките творци, като специалния приз получи „Бобената Мадона“ на Денислава Дурсева. Сред атракциите на празника отново беше голямото пано, в което всеки посетител на Музея на фасула в местното читалище, залепва по едно зрънце и се подписва в книгата за гости. Декоративната картина с родопски чан и рало, и други мотиви вече е поела над 11 150 фасулчета, залепени от чужди и български туристи от всички възрасти.

За втори път в чест на празника се проведе и състезание по планинско бягане, организирано от община Смолян и Българската федерация по лека атлетика. Планинското надбягване на 10км.-то трасе за мъже и 5км.-то за жени, изправи в надпревара по високопланинския маршрут общо 66 бегачи. Всички наградени спринтьори получиха и подърък - торба с боб, за да имат естествен допинг за поддържка на добра спортна форма.

Празникът продължи с хора и песни на мегдана, както и богата програма на местните самодейци, а накрая всички похапнаха от вкусната фасулена чорба на домакините.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини