От х:

Днес в x:

27 °C

Руски учени създадоха специални безглутенови бисквити

Във федералния университет на руския Далечен Изток, учени създадоха бисквити за хора, страдащи от алергия към пшеничен белтъксъобщава електронното издание на Национално сдружение „Русофили“.

Много хора четат върху етикетите на някои продукти надписите „не съдържа глутен“, или „съдържа глутен…“ и след тях някакви нищожни проценти, но определено не всички разбират какво означава това. Ясно е едно: то има отношение към алергията и пшеницата. И наистина някои хора имат непоносимост към белтъка на житните растения, което се дължи на особеностите на имунитета. Глутенът, който всъщност е протеин, служи като съхраняващ белтък в зърната на цял клас житни растения- пшеница, ръж, ечемик, овес. И в случаите на глутенова непоносимост, или целиакия, имунната система в червата започва да се бори с него.
Причините за развитието на болестта се изучават и до днес, като най-често се обсъжда, че тук се срещат няколко фактора, включително и мутация в имунните гени.

ДИФУ е един от малкото научни центрове в Русия, където активно се занимават с подобни изследвания. Към днешна дата учените са създали вече 10 вида безглутенови бисквити и сладки въз основа на оризовото брашно: оризво-грахово, оризово-царевично, оризово-лещено и др. „Сладките притежават невероятни вкусови характеристики. Отличават се от обикновените само по структура, но най-важното е, че децата ги обичат!“- казва Татяна Каленик, ръководител на разработките за функционално и специализирано хранене към катедрата по биотехнология и функционално хранене към школата по биомедицина на ДИФУ.

На изложението на руския биотехнологичен форум през 2014г. няколко московски компании проявиха интерес към иновационните продукти на Федералния университет, в това число и към безглутеновите сладки. Всичките осем иновационни продукта за хранене, разработени от сътрудниците на университета, бяха удостоени със заслужена награда от експертната комисия на изложението. Златни медали получиха безглутеновите сладки, кренвиршите с морско зеле, пастетът от черен дроб с кукумария (морска краставица), а също така и проектът „Биотехнологични хранителни продукти с функционално и специализирано предназначение въз основа на биоресурсите на Далечния Изток“. Със сребърна награда са удостоени захарните изделия със смлени тиквени семки, а нектарът от тиква с карагенан, майонезените сосове с основа от морски добавки и бонбоните „Боровинка в марципан“ получиха най-престижните награди на конкурса, организиран от фонда, носещ името на академик Блохина и занимаващ се с внедряването на иновационните разработки в промишлеността.

Безглутеновата диета е предназначена както за всички, които страдат от глутенова непоносимост или се опасяват, че имат такава, така и за тези, които искат да се хранят здравословно и пълноценно без глутен и да постигнат отслабване.

Напоследък се появиха различни хранителни режими, изключващи глутен. Един от най-нашумелите е този на известната американска водеща Елизабет Хаселбек (Elizabeth Hasselbeck), автор на книгата „Безглутенова диета: Наръчник по оцеляване без глутен“.

Тя препоръчва хранителен режим без глутен и поради други причини, включително при хора с аутизъм, разстройство на вниманието, при проблеми с теглото, синдром на дразнимото черво, за подобряване на енергийните нива и подобряване и ускоряване на храносмилането.

Източник: http://rusofili.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини