От х:

Днес в x:

Бюст на Вацлав Хавел ще бъде открит днес в Конгреса на САЩ

Световно известният дисидент, борец за човешки права и президент на Чехия Вацлав Хавел, който почина през 2011г., ще бъде удостоен днес с бюст в сградата на Конгреса във Вашингтон.

Това се смята за особена чест от страна на САЩ, тъй като на Капитолия тя е оказвана досега само на трима чужденци – Уинстън Чърчил, Лайош Кошут и Раул Валенберг.

За церемонията в американската столица е премиерът на Чехия Бохуслав Соботка, както и вдовицата Дагмар Хавлова.

Инициативата на е на Фондацията с библиотека, носещи името на Хавел, който пна 21 февруари 1991г. Бе уважен с възможността да говори пред общо заседание на двете камари на парламента на САЩ. На 11 март 2014г. Камарата на представителите на САЩ прие специална декларация, внесена и подкрепена от двете основни партии, с която се отдава почит на Хавел.

Създател на бюста е Лубомир Янечка, роден в Чехословакия скулптор, който заради работата си е принуден да емитрира след години на преследвания и унижения от комунистическата партия. От 1984г. той живее в щата Пенсилвания.

Бюстът във Вашингтон е копие на произведението, което се намира в център на Съвета на Европа в австрийския град Страсбург.

След церемонията с участието на лидери на Конгреса, американски и чешки политици, бюстът ще бъде изложен във "Фоайето на свободата" редом с тези на тримата прочути чужденци, Ейбръхам Линкълн и Джордж Вашингтон.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини