От х:

Днес в x:

Пета жертва на нападението в синагогата в Ерусалим

Полицай, ранен при атентата срещу синагога в Ерусалим, почина от раните си. С него жертвите на нападението стават пет. Ню Йорк повиши мерките за сигурност.
Починалият е 30-годишният Зидан Зайеф, от друзката общност, съобщи израелската полиция, цитирана от Франс прес и БТА.

При атаката четирима израелци бяха убити на място от двама палестинци с брадви и пистолет. Нападателите бяха застреляни от полицията. Още осем израелци са ранени.
Групировката "Народен фронт за освобождение на Палестина" пое отговорността за нападението.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Саки потвърди, че три жертви имат американско гражданство, предаде Франс прес. По-рано бе съобщено, че три от жертвите имат двойно израелско и американско гражданство. За четвъртата бе съобщено, че е с двойно израелско и британско гражданство.

"Нападението на синагогата в Ерусалим е резултат от подстрекателство от страна на Хамас, на "Ислямско движение" в Израел и палестинската автономна власт", заяви вечерта в телевизионно обръщение израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от ТАСС.

По думите му подстрекателството от страна на палестинците е причина за терористичния акт в Ерусалим и за други терористични актове в последните месеци.
"Твърдят, че искаме да унищожим тяхна светиня на Храмовия хълм. Това е лъжа, отнела живота на тримесечно бебе", заяви премиерът.

През октомври палестинец се вряза с колата си в група хора на трамвайна спирка в Ерусалим, при което загина тримесечно момиченце.

Нетаняху отбеляза, че палестинският президент Махмуд Абас е осъдил нападението в синагогата, но каза, че това не е достатъчно.

"Докато осъждаше акта в синагогата, той свърза действията на терористите с мерки, които Израел уж предприема на Храмовия хълм в Ерусалим", добави премиерът.

Нетаняху се съгласи с изказване на шефа на израелската служба за вътрешна сигурност Шин Бет, Йорам Коен, че Абас не подкрепя пряко терора.

"Между мен и ръководителя на Шин Бет няма противоречие. Той каза, че Абас не поощрява и не подкрепя пряко терора. Това е така, но подстрекателството от страна на палестинската автономна власт и собствените думи на Абас са причина за терора", каза Нетаняху.

Междувременно той нареди да се разрушат къщите на нападателите, както и домовете на палестинци, които са били замесени наскоро в нападения.
Тази нощ израелската армия и полиция разрушиха къщата в Източен Ерусалим на палестинеца, който се вряза с колата си в трамвайна спирка.

Ню Йорк повиши мерките за сигурност

Ню Йорк повиши мерките за сигурност около синагогите и други важни места в отговор на нападението в Ерусалим, заяви кметът на града Бил де Блазио, цитиран от ДПА.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди нападението и призова израелските и палестинските лидери да успокоят напрежението и да се стремят към постигане на мир.

"Няма и не може да има оправдание за такива нападения над невинни цивилни. В този деликатен момент в Ерусалим е още по-важно за израелските и палестинските лидери и обикновени граждани да работят в сътрудничество за успокояване на напрежението, отхвърляне на насилието и търсене на път към мира", каза той.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди нападението и призова израелските и палестинските лидери да избягват провокативна риторика, която само засилва напрежението.

"Постоянното влошаване на обстановката спешно налага ръководителите от двете страни да вземат трудни решения, които ще доведат до дългосрочна стабилност и сигурност както за израелците, така и за палестинците", допълни той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    колио
    0 0
    19:44, 17 дек 2014
    Малко им е,да се изтрепят,по-между си
Последни новини