От х:

Днес в x:

Двама френски граждани са сред екзекуторите на Кесиг (видео)

Президентът на Франция Франсоа Оланд потвърди, че двама френски граждани са снимани във видеото с екзекуцията американския хуманитарен сътрудник Питър Кесиг.
В края на миналата седмица радикалната групировка „Ислямска държава” разпространи видео с екзекуцията на Кесиг и сирийски военнослужещи.
В клипа се вижда група от 16 джихадисти.

По-късно стана ясно, че сред екзекуторите има най-малко един френски гражданин – 22-годишният Максим Ошар. Според прокурор Франсоа Молен е възможно той да не е единственият френски гражданин във видеозаписа.

„Това, което сега можем да кажем, е, че там е имало двама френски граждани”, каза днес Оланд на пресконференция в австралийския град Камбера.
Той отбеляза, че един от мъжете е идентифициран, докато в момента самоличността на втория е в процес на установяване.

Преди два дни британец заяви, че разпознал 20-годишния си син Насър Мусана, студент по медицина, във видеозаписа с Кесиг.

Тероризмът се разраства въпреки предвожданите от САЩ усилия за борба с него в Близкия изток и на други места по света, показва доклад, цитиран от "Гардиън".
Индексът на глобалния тероризъм сочи, че откакто бяха извършени нападенията на 11 септември 2001 г. в САЩ, жертвите на тероризма са се увеличили почти пет пъти.

Според изнесените данни миналата година са регистрирани близо 18 000 жертви - с около 60% повече в сравнение с предходната година, а за повечето от тях са отговорни четири групировки: "Ислямска държава" в Ирак и Сирия; "Боко харам" в Нигерия; талибаните в Афганистан; и "Ал Кайда" в различни части на света.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини