От х:

Днес в x:

Украйна спряла атентат срещу холандски министър

Украинските служби за сигурност съобщиха, че са осуетили план за атентат, според тях - поръчан на Москва, срещу холандския външен министър по време на посещението му в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Става въпрос за 8 ноември, когато министър Берт Кундерс беше в град Харков за траурната церемония за жертвите на малайзийския "Боинг", който беше свален над Украйна на 17 юли. Повечето от пътувалите в него 298 души бяха холандци.

"Арестувахме много опасна група от 12 души", заяви на пресконференция началникът на украинската Служба за сигурност (СБУ) Валентин Наливайченко. Заловихме оръжие, автомати и боеприпаси. Те разполагаха също с мини и експлозиви, каза Наливайченко, като отбеляза, че мините били руско производство.

Датата на ареста не беше уточнена. Според шефа на СБУ същата група е замесена в атентат от 9 ноември срещу бар в Харков, където се набирали средства за украинските войници, които се бият срещу проруските бунтовници в съседните Донецка и Луганска област. При атентата бяха ранени 11 души.

На пресконференцията Наливайченко показа видеозапис от около минута на жена, за която той каза, че е член на групата. Жената, чиято самоличност не се разкрива, а лицето й не се вижда ясно, разказва, че при посещение в Русия е била вербувана от руското военно разузнаване (ГРУ) и инструктирана да подготви атентат в Източна Украйна със свои съучастници, обучени и въоръжени, по думите й, от Русия.

Според нея групата трябвало да заложи експлозиви край военния завод в Харков, където се намирали тленни останки от самолетната катастрофа и който щял да бъде посетен от делегацията на Кундерс.

Автентичността на видеото не може да се потвърди от независим източник. От холандското министерство на правосъдието казали пред АФП, че за момента не могат да потвърдят информацията. Самият Кундерс каза, че не е уведомен по този въпрос от украинските власти.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини