От х:

Днес в x:

Палестинци посякоха израелци в синагога в Ерусалим

Четирима израелци бяха убити в синагога в Ерусалим при атака на двама палестинци, въоръжени с брадва и пистолет. Шестима са ранени, сред тях и двама полицаи.
Говорителят на полицията Луба Самри заяви, че двама терористи влезли в синагогата в квартал Хар Ноф в Ерусалим, докато евреите се молели, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двамата нападатели са застреляни от полицията.

По-рано говорител на израелската служба за спешна помощ съобщи за израелското военно радио, че медиците оказали помощ на девет ранени, петима от тях били в критично състояние.

Двамата нападатели са били палестинци от Източен Ерусалим.
Хар Ноф е квартал в Западен Ерусалим, населен с ултраортодоксални евреи.

Хамас и Ислямски джихад, двете основни ислямистки палестински движения, приветстваха атентата срещу синагогата, предаде Франс прес.

Хамас заяви, че атаката - най-смъртоносната от години в Свещения град, е "отговор на убийството на мъченика Юсеф Рамуни" - палестинския шофьор, който беше намерен обесен в автобуса си на градски паркинг в Западен Ерусалим.
Вчера радикални палестински групировки призоваха за отмъщение.

Полицията заяви, че 32-годишния Юсеф ал Рамуни е извършил самоубийство, а израелските медици не откриха улики за насилствена смърт при аутопсията, заяви полицейският говорител Мики Розенфелд.

Палестински експерт обаче, който участвал в аутопсията, публикува отделен доклад, в който също посочи като причина за смъртта задушаване от обесване, но изрази съмнение, че Рамуни се е обесил сам.

"При самообесване първият прешлен на шията се чупи, което не е станало в този случай", пише д-р Сабер Алул.

Според него шофьорът може би е бил дрогиран и е замесена организираната престъпност.

Кръвни проби са дадени за анализ, но ако е използваната упойка е спрей, засичането й може да отнеме три месеца, добави палестинският патоанатом, който е съгласен със заключението, че по тялото няма следи от насилие.

Семейството на шофьора твърди, че радикални евреи са го убили.

Гневни жители на квартал А-Тур в Източен Ерусалим и град Абу Дис източно от града снощи хвърляха камъни по израелските полицаи.

От края на октомври при атентати на палестинци на Западния бряг на р. Йордан и в Ерусалим бяха убити шестима израелски граждани, което според местните медии е повече в сравнение с 2012 и 2013 г. взети заедно.

Пак тогава израелски полицаи убиха палестинец, заподозрян, че няколко часа по-рано е стрелял по еврейски крайнодесен активист. Израел затвори в Ерусалим Площада на джамиите.

На 10 ноември палестинец закла израелски войник на железопътната гара в Тел Авив, а няколко часа по-късно при подобно нападение беше убита млада жена.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини