От х:

Днес в x:

Общ „противовъздушен чадър“ ще пази бивши съветски републики

Руско-беларуската единна система за противовъздушна отбрана (ПВО) ще обхване скоро още четири страни и ще защитава общо шест бивши съветски републики.
Те членуват в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), пише "Росийская газета", цитирана от БТА. 

За това се споразумели вчера в уралския град Екатеринбург висши военни от Русия, Беларус,Казахстан, Армения, Киргизстан и Таджикистан

Ще се разработи "пътна карта" с цел създаване на обща система за ПВО в Централна Азия, която в бъдеще да защитава и и всички страни от ОДКС, уточни началникът на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов. 
След "противовъздушния" ОДКС ще изгради и общ "противоракетен чадър", съобщи той. 

Според военни експерти единната система за противоракетна отбрана на територията на ОДКС ще бъде изградена в отговор на неспиращото разширяване на американската ПРО, посочва вестникът. 

През лятото държавните глави на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) поискаха последователно укрепване на източния фланг на НАТО. България, Румъния, Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария, Чехия и Словакия заявиха, че сред приоритетите на алианса трябва да са изграждането на система за противоракетна отбрана и киберзащитата. 

Също през лятото руският президент Владимир Путин заяви, че системата за противоракетна отбрана, приближаваща се към границите на Русия, е част от нападателната система на САЩ, изнесена в периферията. 

"Често ни казват, че системата за ПРО е отбранителна - нищо подобно. Това е нападателна система", каза тогава той. 

Ще реагираме адекватно и съразмерно и няма да отминем разгръщането на глобална ПРО и трупането на запаси от стратегическо високоточно оръжие, закани се Путин. 

Среща ЕС-НАТО за сигурността

Днес министрите на отбраната на страните от Европейския съюз ще обсъждат с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг основните предизвикателства пред европейската сигурност – продължаващата криза в Украйна и действията на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, предаде БНР.

Очаква се да бъде потвърдена категоричната европейска позиция за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. 

Киберотбраната ще е друг акцент в дискусиите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ки
    кико
    0 0
    17:26, 18 ное 2014
    само така,браво на путин,дръж юздите яко,ина4е изтървем ли коня,ще иде ряката.да живее братска русия
Последни новини