От х:

Днес в x:

Има опасност от „внос” на терористи в България

Все още съществува опасността от „внос" на терористи в България. Това обяви министърът на външните работи Даниел Митов в интервю за Дарик радио. Той уточни, че не става въпрос само от Ирак, а от всички държави, в които има такава потенциална опасност.

„Има опасност от внос на терористи както от Сирия, така и от Ирак и от много други държави, в които съществува този тип нестабилност. Външният министър не може да премълчава подобни опасности. Трябва да се алармира превантивно за сериозни рискове, които стоят пред България, дори и да нямаме данни", предупреди Митов.

По думите му дори и да няма подобни случаи, ние трябва да си даваме сметка точно за променящата се геополитическа среда и да реагираме превантивно. Първият ни дипломат посочи като пример терористичния акт в Сарафово и обясни, че според него обстановката е била подценена. Митов е категоричен, че сега трябва да сме много внимателни и да работим в абсолютен синхрон с партньорите ни, да се обменя информация и да сме наясно в кой момент каква опасност съществува.

Даниел Митов коментира, че Министерството на външните работи не разполага с данни за българи, които се бият за „Ислямска държава". Въпреки това той смята, че страната ни трябва да приеме закон за криминализация на участието на български граждани на страната на „Ислямска държава".

Запитан защо трябва да се криминализира нещо, което го няма, външният ни министър обясни, че това е превантивна мярка: „Няма защо да чакаме да има такива данни, за да реагираме тогава".

По думите му е създадена междуведомствена работна група, в която са включени всички институции, които имат отношение по въпроса, и се изготвя проект за промяна в Наказателния кодекс.

Дипломат номер 1 обяви още, че страната ни ще се обърне към Европейската комисия за подкрепа поради увеличения, въпреки предприетите мерки, бежански поток през последните месеци. Той уточни, че тепърва предстои да се направи оценка по линията на какви инструменти може да се поиска помощ.

„Трябва да стане ясно на нашите партньори, че ние сме външна граница на ЕС. Натискът върху нас е силен и това засяга пряко и тях. В момента България полага страхотни усилия, за да ограничаваме този натиск", коментира Даниел Митов. Той посочи, че става въпрос за помощ под всякаква форма - логистична или приемане на бежанци на тяхна територия. Министърът увери, че се стремят да ограничат до минимум присъствието на нелегални имигранти в България.

„Съществува този механизъм на солидарност вътре в ЕС и има държави, които вече поеха част от тежестта като Швеция, Германия", обясни още той.

Даниел Митов подчерта, че трябва да охраняваме много добре границите си. Той уточни, че не става въпрос само за Турция, но и за южната ни граница, в партньорство с Гърция.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    До
    доктор никак не боли
    0 0
    12:04, 25 ное 2014
    закон.ако се 4увстваш гражданин на ес,спазваш законите,ако ли не,обратно откъдето си дошъл, в кълта от където си се пръкнал
Последни новини