От х:

Днес в x:

Костов: Кабинетът е в риск заради ДПС като скрит партньор

Бившият премиер Иван Костов заяви, че новото правителство е изправено пред няколко риска, които трябва да преодолее, за да има успешно управление.
Екслидерът на ДСБ се срещна с жители на Монтана и коментира актуалната политическа обстановка, предаде БТА.

Според Костов, първият риск за кабинета е това да приеме, че ДПС е скрит или спящ партньор. По думите му, в момента в българското общество има голямо недоверие към ДПС и ако то разпознае някакво участие на партията във властта, то това няма да е добре за правителството.

"Друг риск е недоверието на някои от партиите, участващи в правителството, към неговия премиер Бойко Борисов. Ако Борисов даде поводи за недоверие в него, каквито е давал в миналото, това пак няма да е добре за кабинета", добави Костов.

Следващят риск, който бившият премиер очерта, е способността на правителството да направи необходимите реформи. Секторите, в които има най-голяма нужда от такива - здравеопазване, образование и съдебна система, са в ръцете на Реформаторите, подчерта Костов. И попита защо изявените фигури на ГЕРБ не се наеха да застанат начело на тези министерства.

Министър на здравеопазването стана Петър Москов от ДСБ, образованието пое проф. Тодор Танев от Гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ), а в правосъдното министерство от служебния кабинет остана Христо Иванов, който бе избран също от квотата на РБ.

"Следващи рискове за правителството са усложнената външна обстановка - двете войни в близост до нашата граница и бежанците. Риск е и тежкото наследство от предишните управляващи", каза още Иван Костов.

Той обобщи, че обстановката пред новото правителство е сложна и то трябва да се справи, за да оправдае направения компромис при сформирането си.

След съставянето на кабинета наследникът на Костов като лидер на ДСБ Радан Кънев призна, че Реформаторският блок ще трябва да плати политическата цена за компромисите, които направи, влизайки в коалииця с ГЕРБ.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ки
    кико
    1 0
    18:38, 11 ное 2014
    ти Бачо Иване,вземи се скрий някъде,че от теб смърди още.не пречи и не давай акъли и мнения.дръж си ги за теб.
  • 2
    Ба
    Бай Коста
    1 0
    21:23, 11 ное 2014
    А преди няколко години комунисти и ходжи плашеха народа, че ако гласува за Бойко, получава Иван.
Последни новини