От х:

Днес в x:

ГЕРБ иска НС да заседава и без кворум, БСП са против

Председателят на парламента да има правото да взема решение за работата на депутатите, ако няма кворум, предлага ГЕРБ. Връщат се лошите практики, заявиха от БСП
ГЕРБ искат промяната да бъде записана в новия правилник за работата на Народното събрание.

Депутатката от партията Десислава Атанасова, която е член на временната комисия изработваща правилника, обясни идеята пред БНР:

"Ако има случаи, когато се поиска проверка на кворума, и в пленарна зала такъв не се установи, изобщо да се даде правото на председателя да прецени дали заседанието ще продължи, дали ще бъде дадена почивка и дали ще бъде прекъснато".

Тя подчерта, че в предложението се посочва, че ако заседанието бъде продължено, обсъжданите текстове няма да бъдат гласувани.

Атанасова добави, че осигуряването на кворум в пленарна зала е грижа не само на ГЕРБ, но и на партиите, които са заявили, че подкрепят правителството.

Друго предложенията в новия правилник предвижда да продължи практиката депутатите да бъдат санкционирани с част от месечната си заплата в случай, че не изпълняват задълженията си и отсъстват от пленарна зала без основателни причини.

Атанасова коментира, че ако в пленарна зала приеме предложението на Патриотичния фронт за задължителен наркотест за народните представители, това би могло да бъде вписано в правилника, който има силата на закон.

Друго нововъведение, което се предлага, е в правилника на парламента да има отделна глава, която да регулира процедурата за публичните изслушвания на кандидатите за избираеми от депутатите постове.

Десислава Атанасова изрази надежда новият правилник да бъде внесен за разглеждане в пленарна зала следващата седмица.

Предложените от ГЕРБ промени ще узаконят лошите практики, които прилагаха в 42-рото НС, коментира в Смолян Мая Манолова от БСП, която също участва в комисията, подготвяща правилника за работата на депутатите.

"За първи път съм свидетел на подобна идея – Народното събрание да заседава и без кворум! Вярно е, че в предния парламент ГЕРБ отсъстваха от работа с месеци, но идеята да се узакони неходенето на работа наистина ми изглежда доста скандална. Така че, разбирам това предложение единствено като опит да се узакони неходенето на работа от страна на ГЕРБ", заяви тя.

Няколко пъти в миналия парламент поради липса на кворум се проваляха заседания, на които трябваше да бъдат гласувани важни закони, заради бойкота на ГЕРБ.

По думите на Манолова сега се прави опит да се ограничи и парламентарният контрол.

 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    25
    2552
    0 -1
    19:09, 11 ное 2014
    Mafia mrisna.v predi6nia parlament ne idvahte s mesesi.i si vzimahte zaplatite.sega iskate da rabotite bez kvorum.napusnete parlamenta i bg.
Последни новини