От х:

Днес в x:

Facebook убийци

Британски криминолози представиха резултатите от първото изследване за това, как осъдените за убийство за ползвали социалната мрежа Facebook за извършването на престъпленията си.

За периода 2008-2013 година  са били установени 48 случай на Facebook убийства, пише Howard Journal of Criminal Justice.

Така специалистите определили шест типа Facebook убийци.

Представителите на първия тип реагират на постове в социалната мрежа, ядосват се на тях, след което ликвидират автора им.

„Информаторите” съобщават за намеренията си с помощта на социалната мрежа или за това, че вече са го направили, за да демонстрират „успеха и силата си”.

„Антагонистите” започват спор, който прераства в конфликт  със заплахи за убийство, които в крайна сметка се реализират.

„Фантазьорите” използват Facebook  за създаването на своя въображаем свят (еротичен, изпълнен с лукс и т.н.) и могат да прибегнат до убийство, когато границата между фантазията и реалността се окаже размита, или за да не позволяват на някой да разкрие лъжата им.

„Преследвачите” създават фалшиви акаунти, за да подмамят жертвите си и да ги уговорят да се видят наживо.

„Самозванците” публикуват постове от чуждо име, за да получат достъп до информация, която се съдържа в чуждите профили.

Учените се въздържат от това да обвинят социалната мрежа, като виновник за тези престъпления.

Сайтовете, като Facebook, се превърнаха във важна част от съвременния живот. Те не са по-виновни за убийствата, отколкото оръжието на убийството. Важни са намеренията на хората, а не техническите средства за реализацията им, отбелязват авторите на изследването.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини