От х:

Днес в x:

Томислав Дончев: Ако до понеделник нямаме съгласие, прогнозите за съставяне на правителство са песимистични

Времето безспорно тече. Ако до понеделник нямаме окончателен вариант и съгласие, за съжаление, прогнозите за създаване на правителство са изключително песимистични.

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев след проведената среща с Реформаторският блок, съобщи Фокус.

За срещата с Реформаторския блок той обясни, че няма изначално отхвърлени варианти. „Ако приемем, че тактовете за съставяне на работещо правителство са три, днес продължават разговорите по отношение на първия – политическата формула”, заяви Дончев и добави, че на втория етап трябва да се постигне съгласие относно механизмите на вземане на решения, а третата тема е свързана с разпределението на отговорностите и персоналният състав.

Дончев увери, че все още са на разговори по първата тема – политическата формула. „Без да се намери консенсус по отношение на нея, нататък няма как да се продължи”, посочи той.

„Темата за аритметическо осигуряване на мнозинство в парламента, в момента не е основната тема. За да съществува правителство трябва да има ясна цел, мисия и програма. Без да имаме изчистване на политическата формула, напред не може да се продължи”, каза още Томислав Дончев.

С колегите от РБ ние нямаме сериозни различия към момента, каза той.

„Тече изключително детайлен анализ на двете предизборни програми и този анализ показва, че съществени различия няма. Ние с тях нямаме разлики в принципите”, допълни Дончев.

Меглена Кунева от Реформаторският блок коментира, че след като са намерили толкова много допирни точки, свързани със самата програма, това вече е сериозна крачка напред. „Не че не сме ги знаели преди, но е хубаво те да бъдат много обективно, ясно назовани и да кажем към какво се стремим”, коментира Кунева и добави, че доста от нещата са успели да изчистят, но при преговорите докато всичко не е договорено, нищо не е договорено.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ уточни, че поставянето на срок не е израз на притеснение, а на деловитост. „Нека да свалим притесненията, има обща нагласа за това да се излезе от кризата и да има функциониращо правителство”, обясни Петър Москов от Реформаторският блок.

Той подчерта, че притесненията и честите срещите между ГЕРБ и РБ са свързани с възможността да се осигури максимално стабилна политическа рамка на това правителство. „Разговорите са добри и водят към добър край”, каза още Петър Москов.

Политическата формула на първо място включва броя и начина на участие на политическите субекти в една коалиция, каза от своя страна Дончев.

„Би било изключително притеснително да се стигне до споразумение без срещи и разговори. Това, че се виждаме и спорим е нещо добро и по същество непознато в политическата история на България”, коментира Дончев.

Дончев подчерта, че от ГЕРБ са готови на всякакви компромиси, но има линии, които не могат да бъдат пресечени. „Една от линиите, които не могат да бъдат пресечени е членството на България в Европейския съюз и адекватното ползване от членството в най-добрият случай на думата”, обясни Дончев.

Румяна Бъчварова коментира изказването на Бойко Борисов, че ГЕРБ е готов в краен случай да направи сам правителство с думите, че това не е нов елемент и как още при първото си изявление са казали, че това е последното ниво на компромис, до което могат да стигнат.

„Всъщност се опитваме според реалностите да виждаме един или друг вариант и да го разглеждаме. Не мисля, че ние сме в кризисна ситуация. Ние сме в процес на договаряне на едно управление, което е съвсем нормално, когато искаме да го правим по правилата и в условия на достатъчно публичност в смисъл на яснота за отделните позиции”, каза още Румяна Бъчварова.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини