От х:

Днес в x:

Проследиха движението на милиони европейци по мобилните им (видео)

За първи път учениуте проследиха как населението на цяла страна се мести в течение на една година, благодарение на мобилните устройства. Белгийски географи и математици получили обобщени анонимни данни за обажданията от главните мобилни оператори във Франция и Португалия. Изследването е представено в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, а New Scientist публикува резюме.

Били са обработени данните за около 20-30 на сто от населението. В Португалия предоставените данни са за местоположението на клетките, приели сигнала, неговата продължителност и номера на телефона. Френските оператори предоставили само информацията за деня на обаждането и местоположението на антените.

Според изследователите, сега, когато 96 процента от населението на планетата ползва мобилна връзка, новият метод ще е по-ефективен за проследяване на миграцията на хората и населеността на отделен район, отколкото традиционните методи на статистици и демографи.

Видеото показва пулсиращата карта на Франция. В ритъма на работната седмица населението е концентрирано в Париж и големите градове, през лятото над половината население е по крайбрежните курорти.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини