От х:

Днес в x:

Вачкова представи на ромчета и българчета „Ром Кихот”

Актрисата и тв.водеща Марта Вачкова представи в Хасково дебютния филм на режисьорките Нина Пехливанова и Петя Накова „Ром Кихот“.

Лентата изгледаха ученици от хасковски училища.

Областна администрация Хасково е съорганизатор на представянето на филма по линия на Областния съвет по етнически и демографски въпроси. Организатор на инициативата е Община Хасково.

Снимките на „Ром Кихот” започват в началото на 2012 г. преминавайки през различни перипетии. В основата на продукцията е книгата на Петя Накова– „Проповедникът и черния кон” – документален роман за пастор Емил Димитров.

Пасторът е насилствено изселен в Кюстендил по време на комунизма. Преживява изключителни срещи с жителите на ромската махала в града. За написването на книгата авторката прави обширно проучване, включващо над 70 интервюта и четене на държавни архиви. Първоначално замисля филм, в който да вплете цялата история на пастора, но след като в работата по проекта се включва като сърежисьор и изпълнителен продуцент Нина Пехливанова, пъстрият и изпълнен с живот ромски образ надделява. Двете правят филм за ромите, в който приносът на пастора е почетен чрез кратък разказ на неговия син.

Филмът е носител на много награди от фестивали у нас и в Европа.

Марта Вачкова се включва в проекта по представянето на лентата по собствена инициатива, след като гледа филма на фест в Стара Загора.

Харесах създателите на филма, а в него направо се влюбих“, казва за решението си тя. От какво още е продиктувана самоинициативата й четете в интервю с Марта Вачкова.

 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ха
    ха ха
    2 -1
    10:02, 29 окт 2014
    И къде видя там Българчета ?????? Искам да съм ******* ама с всичките привилегии които имат......
  • 2
    Сп
    спароу джак
    0 0
    21:03, 27 ное 2014
    нова пиеска,,ром кихот,,да са смейш ли да пла4уваш ли.
Последни новини