От х:

Днес в x:

Десетки арестувани след сблъсъци пред Върховната Рада (видео)

Около 50 нарушители са били задържани днес след сблъсъци пред парламента на Украйна, при които са пострадали 15 полицаи.
"От незаконните действия на провокатори пострадаха 15 сътрудници на полицията. Вече са задържани 50 участници в провокациите пред Върховната рада. Арестите продължават", съобщи във Фейсбук Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешния министър, цитиран от ТАСС и БТА.

По данни на властите пред парламента се се били събрали 8000 души, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Страстите се нажежиха след многократното отхвърляне от депутатите на предложение да се признаят официално за национални герои членовете на спорната Украинска въстаническа армия (УПА) и да им се даде статут на воювали за независимостта на Украйна през Втората световна война.
УПА е обвинявана в колаборация с нацистите.

Младежи със знамена на националистическата партия "Свобода" започнаха да изкъртват павета и да ги хвърлят по сградата на парламента.

Към тях се присъединиха бойци от Националната гвардия, ветерани от УПА и "Десен сектор", съобщи агенция УНИАН.

Служителите на реда бяха замеряни с димки, светлошумови гранати, самоделни взривни устройства и коктейли "Молотов".
Неколцина бяха ранени.

Представител на Украинския Червен кръст съобщи, че петима души са ранени от хвърляните павета.

Шрапнел от експлозивите стигна до втория етаж на сградата и журналистите бяха приканени да се отдалечат от прозорците, много от които бяха строшени.

Силите за сигурност са задържали около 20 души по подозрения, че са участвали или подстрекавали към безредиците.

Всички входове на парламента бяха затворени. Председателят на украинския парламент Александър Турчинов предсрочно закри заседанието на Върховната рада заради сблъсъците.

"Свобода" отрече нейни членове да са отговорни за размириците пред парламента и призова органите на реда да вземат мерки за избягването на жертви.

През септември активисти на "Десен сектор", партията "Воля" и "Автомайдан" запалиха около сто автомобилни гуми около парламента, хвърляха бомбички, след като парламентът на Украйна не прие два пъти закон за лустрацията.
Разгневена тълпа дори хвърли в кофа за боклук депутата Виталий Журавский пред парламента, който е зам.-председател на ПГ на "Икономическо развитие" и един от авторите на закона за лустрацията.

Демонстрациите тогава спряха, след като на трето гласуване законът бе одобрен.

По-рано днес украинският парламент одобри номинацията на началника на Националната гвардия Степан Полторак за нов военен министър на страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини