От х:

Днес в x:

Борисов: Няма да управлявам с ДПС, БСП нямат достатъчно вот

 
Бойко Борисов обяви, че категорично ГЕРБ няма да управлява с ДПС. Широка коалиция с БСП пък щяла да бъде възможна, ако резултатът им не бил толкова нисък.
На първата си официална пресконференция след изборите бившият премиер се похвали, че ГЕРБ спечели повече от втората и третата партия заедно.

Според окончателните резултати от изборите, които вчера ЦИК обяви, ГЕРБ ще има само 84 депутати, но спечелени с 32,7%, докато БСП и ДПС имат общо около 30% (77 депутати).

"Олекват всякакви съмнения, че някой го било страх, че някой бил мачкан да гласува за нас, хората затвърждават позицията, че при ГЕРБ е било най-добре", заяви още Борисов.

Той обяви, че иска да състави правителство на споделената отговорност, което означава бъдещият коалиционен партньор да има свои министри. Преговорите ще се водят на светло в парламента, пред очите на обществото, подчерта Борисов.

И добави, че е дал пълни права на преговорния си екип - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, да вземат решения.

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че нито една организация на ГЕРБ не би подкрепила управление с ДПС,, което изчерпвало коментара оттук нататък.

"Какво ще прави ДПС – ще подкрепя ли, ще бъде ли против е право на тази партия да прецени. ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство. По-ясно от това не виждам как да го кажа", заяви още Борисов.

По думите му оттук нататък всичко е в ръцете на ДПС - какво поведение ще има. Той забелязвал крайни решения от български партии, а етническият конфликт е нещо което много бързо може да пламне. Според него ДПС трябва да оцени докъде може да се стигне етническата толерантност и дали това няма да възбуди реакции, които не могат да бъдат контролирани

"Искам винаги да имаме едно на ум. Слушах изказванията и предизборните речи в Турция и ако ДПС не си направи извода, че с подобни действия създава проблем в етническата толерантност това ще бъде за тяхна сметка", заяви Борисов.

Според него гарант за етническия мир е ако повече мюсюлмани гласуват за повече партии.

По повод евентуална широка коалиция с левицата по примера на Германия, той заяви, че няма как да стане, защото резултатът на БСП е твърде нисък и това води до дисбаланс. По думите му под широка коалиция в Европа разбират голямо мнозинство в парламента.

"Ако ние имахме над 100 депутати, те имахме примерно 80, тогава вече хипотезата за едно стабилно управление можеше да съществува. Сега математическият сбор между първия и втория е 123, което го прави нестабилно мнозинство", мотивира се лидерът на ГЕРБ.

На въпрос дали, ако някоя от парламентарните групи се разпадне, например Реформаторският блок, няма да го обвинят, че ги е купил, бившият премиер отговори:

"Мога да гарантирам, че никого не купувам, никого не искам, една година ГЕРБ удържа, с две-три изключения, на огромен натиск".

Според Борисов, Иван Костов стои зад РБ и им казва какво да правят. По думите на лидера на ГЕРБ реформаторите предлагали да управлява в задкулисие, ако не бъде премиер. Преди няколко дни дори не вдигнал телефона на лидера на ДСБ Радан Кънев, защото после щели да кажат, че "кой знае какво сме си говорили".

В отговор на въпрос Бойко Борисов потвърди, че Цветан Цветанов няма пак да е вътрешен министър в нов кабинет на ГЕРБ.

За КТБ

Борисов коментира още, че в преговорите ще е важно как другите партии си представят казуса с КТБ. Да кажат как виждат нещата и ако не се разберем, спокойно да отиваме на нови избори, подчерта той.

По думите му докладът на БНБ бил такъв, че давал възможност на банката.

"Не разбирам защо БНБ три-четири месеца не извика три-четири консултанта и да се види какво ще се прави. Не разбирам защо Иван Искров тръгна на форум на СБ в САЩ, а не стои тук да прави каквото трябва. Понеже БНБ не наема консултант умишлено, трябва ли правителството да наеме консултант", попита риторично Борисов.

Той напомни, че според закона НС не може да смени Искров и заяви, че заради това трябва да бъде променен.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини