От х:

Днес в x:

Джихадистите се изтеглят от Кобане след въздушни удари (видео)

Международната коалиция е извършила масирани въздушни атаки срещу джихадистите от „Ислямска държава” в Кобане, които са се оттеглили от някои квартали на града.
Ислямистите влязоха в Кобане, който е населен предимно с кюрди, през нощта в понеделник след близо три седмици боеве. Градът се намира на около 15 км от турската граница. Вчера сраженията между кюрдите и джихадистите обхванаха южната и западната част на Кобане.

Кюрдските сили в района заявиха, че най-силен ефект в сраженията са имали въздушните удари, които е нанесла международната коалиция, водена от САЩ, предаде БГНЕС. Според кюрдите обаче въздушната кампания е трябвало да започне по-рано.

Директорът на организацията Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман заяви, че бойците от "Ислямска държава" са се оттеглили тази нощ от редица райони в Кобане.

По думите му, изтеглянето било предприето, след като "задните им позиции били ударени при въздушните атаки, които причинили жертви и повредили най-малко четири техни автомобила".

Кюрдският журналист и активист от Кобане Мустафа Ебди написа във Фейсбук, че "улиците на квартал Мактала в югоизточната част на града са пълни с тела на бойци на Ислямска държава".
Той обаче допълни, че стотици цивилни остават в града и "хуманитарното положение е трудно, а хората се нуждаят от храна и вода".

Драматичен апел за спасение

Няколко сирийски правозащитни организации отправиха драматичен апел, призовавайки света да спаси обсадения сирийски кюрдски град Кобане от падане в ръцете на "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Седем правозащитни групи, сред които Кюрдската организация за човешки права и Организацията за човешки права в Сирия, казват, че нападението на "Ислямска държава" представлява "ясна форма на преследване и етническо прочистване".

Правозащитните организации посочват, че сраженията са разселили почти 280 000 души, които са избягали от страх от "убийства, екзекуции, прерязване на гърлото, обезглавяване, осакатяване и отвличания на деца и жени".

 Междувременно протестите на кюрдите в Турция и в редица европейски държави продължават. Те искат международната общност и Анкара да се намесят с военна сила и да защитят Кобане.

Около 15 души са загинали, а няколко десетки души са ранени при протести на кюрдите в Югоизточна Турция. Турският президент Реджеп Ердоган помоли САЩ за въздушни удари срещу джихадистите при Кобане. Той обаче смята, че е необходима сухопътна операция в защита на града.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини