От х:

Днес в x:

Премиерът връчи на патриарха нотариалния акт за ”Ал.Невски”

Премиерът Георги Близнашки връчи на българския патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски".
На специална церемония в Гранитната зала на Министерски съвет, в присъствието на държавния глава Росен Плевнелиев, министърът на културата Мартин Иванов и патриарх Неофит подписаха и договор за учредяване на вещно право на ползване върху криптата в катедралния храм, където се съхраняват ценни паметници на културата, съобщи БНР.

„За мен е огромна чест да открия тази церемония. Този акт е исторически. Тази сага със собствеността на църквата продължава близо 100 години. Беше намерена добра воля този въпрос да бъде решен. Този жест е безпрецедентен и показва добрите отношения между държавата и Българската православна църква. В диалог и със споделени усилия всеки въпрос може да получи своето решение”, заяви премиерът Георги Близнашки, цитиран от "Фокус".

По думите на премиера това е държавническо отношение към духовните устои.

Преди седмица правителството прехвърли безвъзмездно на Българската православна църква патриаршеския храм "Свети Александър Невски", построен преди сто години. Тогава премиерът определи акта като исторически и припомни, че години наред въпросът със собствеността оставаше неизяснен, а юридическите спорове са от десетилетия.

След поредното писмо на църквата до кабинета, Близнашки обясни, че е намерена формулата за решаване на казуса и тя идва от Римското право.

"Ничията собственост по силата на закона, е държавна собственост. Опирайки се върху този класически принцип, ние взехме решение за обявяване на храм-паметника най-напред за държавна публична собственост и впоследствие за неговото трансформиране в държавна частна собственост", каза министър-председателят.

Придобивайки собственост върху храма изцяло, включително върху криптата, Светият синод ще учреди право на ползване за срок от 25 години, така че ще бъдат гарантирани и интересите на държавата и в частност на този музей.

"Държавата и Църквата си подават ръка", заключи Георги Близнашки.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини