От х:

Днес в x:

Близнашки: Няма как Плевнелиев да насрочи изборите

„Президентът Росен Плевнелиев няма как да разпусне парламента до края на мандата си. Чл. 99, ал. 7 от Конституцията, който аз лично съм писал, не го позволява". Това заяви бившият служебен премиер Георги Близнашки в интервю за „Здравей, България" по NOVA. Той уточни, че във въпросния член на Конституцията ясно е написано, че в последните три месеца от мандата си държавният глава няма право да разпуска Народното събрание, следователно няма право и да насрочи датата на изборите.

Държавният глава Росен Плевнелиев след срещата си с новоизбрания президент ген. Румен Радев поиска Конституционният съд да каже дали може да насрочи предсрочни избори без разпусне парламента. "Няма смисъл Конституционният съд да бъде занимаван с такива въпроси. Единственото, което президентът може да направи, е да назначи служебно правителство. Датата на предсрочните избори зависи от това кога ще бъде разпуснат парламента, а това ще стане в мандата на Румен Радев", обясни Близнашки.

Конституционалисти обясниха пред БНР, че предсрочните парламентарни избори ще са най-рано на 26 март 2017 година. Тяхното мнение също съвпадана с това на проф. Близнашки, че предсрочен вот може да насрочи единствено Румен Радев, след като встъпи в длъжност на 22 януари. До издаването на указа за разпускане на Народното събрание, то ще работи в нормален режим, макар и със служебно правителство. Така ако Радев подпише указа за разпускането на парламента, още в деня на встъпването в длъжност - 22 януари, първата неделя след необходимия двумесечен срок е 26 март.

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини