От х:

Днес в x:

Самолетът на германски военни експерти се повреди в България

Шестима германски военни експерти останаха блокирани в България заради повреда на самолета, с който е трябвало да пътуват за Северен Ирак, предаде БНР.
Целта им е да обучават кюрдите как да използват въоръжението, изпратено от Германия, за борбата срещу "Ислямска държава". 

Наложило се е експертите да сменят машината, но тя не е била разпозната от иракските власти и не е допусната до въздушното пространство на страната. 
И третият самолет - на холандските ВВС, нает от Германия за транспорт на военната помощ за кюрдите, е показал техническа неизправност. 

Според експертите от 254 бойни и транспортни самолета в момента 150 не са в състояние да изпълняват мисии и бойни задачи поради неизправности и принудително стоят на земята. От 109-те високотехнологични юрофайтъри едва 49 са в пълна изправност. 

Все пак в Ирак бе доставена първата пратка с германско въоръжение за кюрдските сили. Тя се състои от 27 тона оръжия и боеприпаси, включително 50 преносими противотанкови комплекса, 520 автомата и 20 картечници. 

Скандалните новини предизвикаха опозицията в Бундестага да реагира и настоява заизслушване на военния министър Урсула фон дер Лайен за фактическото състояние на техниката в трите рода войски на Бундесвера.

Фон дер Лайен пристигна днес в Северен Ирак, за да разговаря с кюрдски лидери за борбата с групировката "Ислямска държава" и оръжейната помощ на Берлин за кюрдските сили, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. 

Тя дойде в Ербил - столицата на Иракски Кюрдистан. Предвижда се по време на посещението да се срещне с президента на автономния кюрдски район Масуд Барзани и да посети център, където германски военни ще обучават кюрдските бойци да боравят с оръжията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини