От х:

Днес в x:

Възможни са изненади в новата Европейска комисия

В 13 ч. б. вр. председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер ще обяви разпределението на отговорностите на 27-те комисари. Възможни са изненади.
Очаква се българският представител Кристалина Георгиева да получи ресор „Бюджет“, друга възможност е данъчната политика на Евросъюза, предаде БНР. Георгиева е и сред вариантите за един от заместник-председателите. 

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще отговаря за данъчната политика и борбата с измамите, според проект за разпределението на ресорите в комисията, разпространен вчера от Ройтерс, предаде БТА. 

Белгийската преса припомня тази сутрин, че според Мартин Залмер, началник на кабинета на Юнкер,следва да се очакват изненадиПо неговите думи комисията "Юнкер" ще бъде силна, но не такава, каквато някои си я представят, а постовете ще бъдат разпределени според личностите (на кандидатите за комисари), а не според държавите (на техния произход).

Заместник-председателските места ще са 6 или 7, като се очаква 4 от тях да бъдат заети от бивши премиери – на Финландия, Естония, Латвия и Словения. Прогнозите са, че те ще получат и ключови ресори в новата комисия. 

Сред най-влиятелните в нея ще са и представителите на страни като Франция и ГерманияГерманският еврокомисар Гюнтер Йотингер вероятно ще отговаря за търговията. Франция пък ще вземе портфейла на комисаря по икономическите и валутните въпроси.

Мариане Тисен (Белгия) вероятно ще отговаря за конкурентоспособността и антитръстовото законодателство. Великобритания ще получи ресора енергийна политика на фона на напрежението с Русия заради украинската криза. 

Според последните информации, цитирани от БНР, Румъния, която изненадващо смени номинацията си, помагайки на Жан-Клод Юнкер да достигне минимално необходимия брой жени, ще бъде възнаградена с ресор „Регионална политика“, където се управляват голяма част от еврофондовете. 

Изтеклите в последните дни списъци предизвикаха спекулации, че комисията на Юнкер е подредена от германския канцлер Ангела Меркел, и че водещите комисари ще следват нейната политика на реформи и строга фискална дисциплина. Появиха се и коментари, че Жан-Клод Юнкер поверява твърде много власт на страни от бившия комунистически блок. 

Вчера говорителката на ЕК Мина Андреева заяви, че разговорите по разпределението на ресорите продължават и че окончателният избор на председателя още не е направен

Единственият член на комисията, чийто ресор вече е известен, е Федерика Могерини, която миналата седмица бе избрана от европейските лидери да ръководи външната политика. 

След очакваното днес оповестяване на състава на комисията и разпределението на отговорностите в нея предстои Европейският парламент да изслуша номинираните, а след това да гласува поименния състав на ЕК. 

Отбелязва се, че новата ЕК ще бъде съставена от 28 комисари, сред които девет са жени. В комисията ще има 15 представители на десни и дясно-центристки партии, 8 на социалистите и 5 на либерални формации. Балансът на отговорностите им, според запознати, е пресметнат така, че да осигури нужното мнозинство в Европейския парламент, и новата комисия да встъпи в длъжност по график – на 1 ноември. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини