От х:

Днес в x:

ЕС решава дали да задейства новите санкции срещу Русия

  Посланиците на страните от Европейския съюз ще обсъдят днес дали да влязат в действие новите санкции срещу Русия, наложени заради действията й в Украйна.
Новият пакет санкции беше одобрен от европейските правителства, но беше решено влизането му в сила да се отложи с няколко дни, за да може да се направи оценка на спазването на примирието, сключено в петък, между украинското правителство и сепаратистите в Източна Украйна, предаде БТА.

Новите ограничения са насочени срещу руски държавни петролни компании и банки, предвиждат допълнителни ограничения върху стоките с двойна употреба и засягат още 23 лица в Русия, Украйна и Крим, на които няма да бъде позволено да влизат на територията на ЕС и да ползват авоарите си там.

Говорителката на европейската служба за външно действие Мая Кочиянчич каза вчера в Брюксел, че засега примирието изглежда се спазва, макар и с отделни инциденти. Руският външен министър Сергей Лавров също потвърди, че "общо взето" примирието се спазва.

Украинският посланик в ЕС Костянтин Елисеев обаче призова европейците да приложат бързо санкциите, защото това според него ще "промени поведението на агресора" и ще гарантира, че руската страна ще изпълни условията за уреждане на конфликта в Украйна така, както са формулирани от лидерите на ЕС.
Някои от страните членки на ЕС обаче явно предпочитат дипломатическите усилия пред санкциите, отбелязва Ройтерс, припомняйки, че в този случай решението може да бъде взето само с единодушие. Агенцията цитира изказване в този смисъл на австрийския вицеканцлер Райнхолд Митерленер и припомня, че Полша и балтийските страни се застъпваха за суров подход към Москва, докато Австрия, Унгария, Чехия и Словакия са били скептични към санкциите. Нежелание за налагане на нови санкции са показали още Италия и Финландия, твърдят европейски дипломати.

Ройтерс цитира европейски дипломат, според когото преговорите онзи ден между страните членки за прилагането на санкциите са били "цирк".

Москва междувременно лобира за отлагане на санкциите, изтъквайки, че примирието в Източна Украйна се спазва.

Но един от проблемите при вземането на решение за санкциите на базата на оценка за примирието е, че ЕС няма механизъм за проверка на място, твърди Ройтерс. В такъв случай всяко правителство трябва само да прецени каква е ситуацията.

ЕС винаги е твърдял, че санкциите ще бъдат отменени, ако Русия престане да дестабилизира Украйна.

САЩ: Готвим санкции, но следим според ситуацията

Администрацията на Барак Обама завършва подготовката на нови санкции срещу Русия, но ще реши дали те да се въведат в зависимост от развитието на ситуацията в Украйна, заяви говорителката на Държавния департамент Мари Харф, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

"САЩ завършват подготовката на мерки, целящи разширяване и задълбочаване на санкциите ни срещу руските сектори на финансите, енергетиката и отбраната. Координираме тясно действията си по този въпрос с ЕС. Ще вземем решение в зависимост от това, което ще стане в следващите няколко дни", заяви Харф, имайки предвид споразумението на прекратяване на огъня и уреждане на конфликта в Украйна.

Москва готова за отговор

Руският премиер Дмитрий Медведев не изключи възможността да бъдат наложени ограничения върху прелитането на самолети на западни компании над руска територия.

Кристиан Кръстев – бивш министър на транспорта, предположи по БНР, че Русия има предвид да затвори транссибирските коридори - най-прекият път между Европа и Азия. Този маршрут намалява пътя с около 4000 км, а пътуването с около 3 часа и половина. Горивото е допълнителен разход. Това пряко ще се отрази върху билетите на пътуващите.

Ще загуби и "Аерофлот". В момента за прелитане по тези маршрути европейските авиокомпании плащат около 30 млн. долара средно на месец, годишно това са над 300 милиона, които влизат в бюджета на "Аерофлот", каза Кръстев.

Ако тези маршрути бъдат затворени, част от този трафик ще бъде насочен през Балканския полуостров и ние ще имаме преки приходи от това, допуска Кристиан Кръстев.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини