От х:

Днес в x:

Обама подготвя нов военен конфликт в Близкия изток

Барак Обама ще представи късно вечерта стратегията си "за отслабване и в крайна сметка унищожаване" на "Ислямска държава" (ИД), действаща в Ирак и Сирия.
Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че американският президент е убеден, че противопоставянето на ислямистките бойци е въпрос от първостепенна важност за националната сигурност на САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Очаква се мащабното контратерористично усилие за разгром на джихадистката групировка да излезе извън рамките на сегашната ограничена мисия, чиято цел е чрез въздушни удари да се защитят американските интереси в Ирак и да се облекчат хуманитарните кризи, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът ще повтори и призива си към Конгреса на САЩ да одобри план за 500 милиона долара за въоръжаване и обучение на сирийски бунтовници, ще призове и съюзниците на САЩ да поемат подобни ангажименти.

Часове преди обръщението Обама се срещна с лидерите на двете партии в Конгреса, за да ги прикани да подкрепят военните му усилия срещу ислямистите, съобщи говорителят на Белия дом.
Обама заяви, че разполага с необходимите правомощия, за да предприеме действия за унижощаване на "Исламска държава", давайки по този начин още веднъж знак, че няма намерение да иска от Конгреса да подкрепи с гласуване плана му, предаде Ройтерс.

САЩ вече започнаха да нанасят въздушни удари по цели на джихадистката организация в Ирак без официално одобрение от Конгреса.
Предполага се обаче, че новата операция, която Обама ще обяви, ще бъде по-скъпа и може да обхване и Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди дни САЩ обявиха, че над 40 страни ще участват по един или друг начин в коалицията срещу джихадистите. 25 държаваи са обявени в доклад на Държавния департамент. Други може да сътрудничат дискретно в различни области – дипломация, разузнаване, военна подкрепа, борба с наемането на бойци и с финансовите мрежи на ИД.

Обама започна процес, който е познат във Вашингтон, но е необичаен за неговото президентство - подготовка на населението в САЩ и на американските съюзници в чужбина за нов военен конфликт в Близкия изток, коментира британският в. "Файненшъл таймс".

Той ще трябва да отстъпи от предишни изявления за естеството на заплахата, идваща от екстремистката организация, която той по-рано сравни с начинаещ баскетболен отбор, стремящ се да играе в лигата на големите клубове.

Президентът също така ще трябва да обясни защо САЩ трябва спешно да подкрепят и въоръжат т.нар. умерени бунтовници в Сирия - политика, която преди това той определяше като фантазия като средство да бъде променено съотношението на силите в сирийската гражданска война, изтъква "Файненшъл таймс".

Според анкета на в. "Уолстрийт джърнъл" и телевизия Ен Би Си Нюз почти две трети от анкетираните смятат, че е в интерес на САЩ да се противопоставят на "Ислямска държава", а едва 13 процента са на мнение, че подобни действия не са полезни за страната.

Попитани какъв вид военен отговор би бил подходящ, около 40% от участниците в проучването казват, че действията трябва да се ограничат до въздушни удари, а 34% подкрепят както въздушни удари, така и разполагането на сухопътни американски войски.
Тези резултати свидетелстват за забележителна промяна на нагласите сред американската общественост, която само преди една година беше ужасена от предложението на Обама за въздушни удари срещу Сирия.

"Ислямска държава" и нейният кървав поход - масови убийства, заснети на видеозаписи обезглавявания, етническо прочистване - кара почти всяка държава, която е засегната по някакъв начин, да преразгледа отношения, които често са били оформяни от съперничещи си интереси, коментира в.
"Ню Йорк таймс".
Според анализатори възходът на екстремистката групировка, идващ след катаклизмите от Арабската пролет, води до може би най-бурните времена за Близкия изток от разделението между сунити и шиити преди векове.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини