От х:

Днес в x:

„Слънце“ без залез: 30 камери следят сигурността на 280 деца

Контролният център събира денонощна информация от 30 видеокамери

ОДЗ „Слънце“ стана първата детска градина в Хасково с денонощно видеонаблюдение отвън и отвътре. От миналата седмица забавачката инсталира 30 камери, за да гарантира сигурността на 280-те си възпитаници. Под лупа са всички занимални в градинската и ясленската част, физкултурни салони, методически кабинети и кухня. Биг Брадърът се простира и върху двора, като обхваща 4-те входа на двете сгради, както и млечната кухня на гърба на ясленската част. Слънцезащитата се допълва и от димни датчици във всяка стая, както и от СОТ. Днес бяха последните настройки на камерите и контролния център, организиран в кабинета на директорката Анна Йорданова. Цялата информация от камерите се записва на хард диск и ще се архивира, за да може да се използва при разчитане на, не дай Боже, някакво произшествие в заведението.

Забавачката се решила на допълнителни очи след няколко инцидента в градини в страната. Така например през март тази година в Асеновград на деца бе сервирано за закуска синьо мляко, което впоследствие се оказа „овкусено“ с отрова за плъхове. Преди години пък във Варна в сокче на дете, поставено в шкафчето му, бе открита сода каустик. При подобни инциденти непрекъснато се появяват обвинения в саботаж или пък престъпна небрежност. Подобни упреци имаше и след трагедията в забавачка в Криво поле през миналата година. Тогава 6-годишно момченце почина от спукана киста на кучешка тения, а персоналът бе охулен, че е оставил детето без надзор и не са забелязали кога му е прилошало.

„Ако някой родител има претенции за нещо, винаги може да дойде и да изгледаме видеозаписа, за да разрешим случая, вместо да се хвърлят безпочвени обвинения. Главното обаче е сигурността на децата“, коментира директорката Йорданова. В забавачката си имат и чисто практически, освен само принципни причини - има дечица с хронични заболявания – диабет, епилепсия и други такива. В случай на криза може да се реагира на секундата, дори проблемът временно да се изплъзне от вниманието на госпожите. Подобен инцидент, макар и рядко, все пак е вероятен, понеже Слънце е една от най-популярните детски градини в Хасково с 280 деца и пълни групи. Следенето на 30-тина мъника по двора понякога е физически невъзможно, дори и по най-добро желание. Другият ключов момент е свързан с подписаните декларации от родителите - кой освен тях може да взема малчуганите. Камерите ще гарантират, че ги вземат правилните хора.

Видеонаблюдението ще пази и от нашествия на крадци и прониквания на външни хора в дворовете, когато заведенията не работят, вярват от ръководството. Алтернативата - жива охрана, ще излезе много по-скъпо. Още повече, че евентуалният охранител може да наблюдава само един от 4-те входа през деня, а наемането на 4 души ще струва „майка си и баща си“. Всъщност всеки друг вариант би бил по-скъп, защото видеото е безплатно. Настройките и поддръжката на системата се прави за сметка на фирмата, която обезпечава СОД-а и пожарната безопасност. Естествено, закупуването на камерите и поставянето им е струвало пари, но те са поети наполовина от община Хасково и делегирания бюджет на забавачката. От родителите не е събиран нито лев, гарантираха от ОДЗ-то, което бе потвърдено и от родителите.

Видеонаблюдението в градините може и да е обичайно в по-големите градове в страната, но за Хасково това е прецедент. Единствената друга градина, която има камери, е ОДЗ 18, но те покриват само входовете.

Г. Христов

Устройства има във всяка занималня, кухня и кабинет
Монтирани са на различни места и осигуряват максимален обхват
Монтирани са и по-фасадите за да наблюдават двора
С особено внимание се наблюдяват входовете
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    22
    22
    16 -3
    15:11, 4 сеп 2014
    Дано да спрат ******ите които се натискат вечер по пейките в градината и оставят мизерии след себе си.
  • 2
    Vi
    Videocontrol
    2 -11
    15:30, 4 сеп 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    Ан
    анонимен
    10 -17
    15:34, 4 сеп 2014
    нямаше.ли да е по добре и родителите да виждат де... Виж коментара
  • 4
    До
    до анонимен
    6 -10
    16:03, 4 сеп 2014
    ...за да си гле-е-едам както си лежа на диванчето. Виж коментара
  • 5
    Bo
    bonev_1409836979
    12 -8
    16:22, 4 сеп 2014
    Не съм виждал по лош монтаж на камери, а 15 години това правя. Като гледам и моделите едва ли ще видят нещо ако им се наложи един ден. Иначе идеята е добра, но изпълнението слабо !!!
  • 6
    Гр
    Гражданин
    7 -6
    20:37, 4 сеп 2014
    Бонев,май завиждаш,че не ги монтираш ти.Погледни на първата снимка че се виждат лицата на децата.Търси си обекти,не плюй по хората който търсят.
  • 7
    Сл
    случайна
    12 -4
    20:48, 4 сеп 2014
    Какъв слънчев вид има сградата. Като бомбандирана е.Дали не остана някой лев и за външния й вид?
  • 8
    :)
    :)
    7 -6
    22:41, 4 сеп 2014
    Не е ли по- важно, че отвътре сградата е ремонтирана?! Да, не отричам, че отвън не е перфектно, но за сметка на това вътре обстановката е прекрасна!
  • 9
    Уч
    учителка
    5 -10
    23:03, 4 сеп 2014
    Много се съмнявам, че освен вземането на едни коми... Виж коментара
    • Го
      Гост
      8 -2
      07:04, 5 сеп 2014
      Сградата е заложена за саниране, измазване и реновиране на дворното пространство по проек, който трябва да стартира през 2015 година.
      Явно нямате представа колко пари са това щом мислите, че от бюджета на градините може да се поеме. Не става въпрос само за това детско заведение, а за няколко. Община Хасково е поела ангажимента.
      Колкото до комисионните: всеки съди от собствения си опит и морал.
  • 10
    Li
    LIna_1409903098
    3 -2
    10:44, 5 сеп 2014
    Как може да се позволи само в едно детско заведение.Или е за всички или за никой. Тази директорка със записите ли ще се оправдава, а няма да си стои на работното място!
  • 11
    :)
    :)
    3 -1
    17:36, 5 сеп 2014
    „Ако някой родител има претенции за нещо, винаги може да дойде и да изгледаме видеозаписа, за да разрешим случая, вместо да се хвърлят безпочвени обвинения. Главното обаче е сигурността на децата“
    Директорът също ще бъде записван кога и какво прави. А претенциите на родителите, че тяхното дете не се гледа няма да бъдат безгранични ;)
  • 12
    2 -1
    21:10, 5 сеп 2014
    На тази директорка май нещо мисленето й е сбъркано.....
  • 13
    Го
    ГОСТ
    0 -1
    10:53, 6 сеп 2014
    До г-н г.христов пояснение:Камерите в одз №18,не покриват входовете,те са монтирани в групите.
  • 14
    Мл
    млад учител
    2 0
    16:09, 8 сеп 2014
    В дирекцията има ли камера?Кой ще контролира директора?
Последни новини