От х:

Днес в x:

Форматират паметта на марсохода Opportunity

Opportunity. Сн.: wikipedia.org

През последните 30 дни марсоходът Opportunity често започва да прекъсва своята нормална работа, а възстановяването от всяко прекъсване отнема около два дни. При възникване на подобна сериозна грешка, операционната система на роувъра се рестартира и специалистите на NASA губят много време за решаване на тези проблеми. През последния месец Opportunity е крашнал 12 пъти и явно през по-голямата част от времето през тези 30 дни е престоявал.

Според експертите на NASA, проблемите възникват, поради опити за запис на данни в повредени клетки на флаш паметта. В този случай при форматирането на постоянната памет, повредените участъци на паметта ще бъдат отбелязани и операционната система на марсохода няма да ги използва.

Това е първото форматиране на паметта на марсохода Opportunity през всичките десет години, откакто се намира на Марс, при това от разстояние 200 милиона километра. Същата процедура на форматиране на флаш-паметта бе извършена с близнака на Opportuntity - роувъра Spirit, през 2009 година, веднага след като кацна на повърхността на Червената планета.

Форматирането паметта на Opportunity ще стане през следващите 30 дни, след което той ще продължи пътешествието си по повърхността на Марс.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини