От х:

Днес в x:

За месец дупката в бюджета нарасна със 150 млн. лв.

Бюджетният дефицит в края на юли се е увеличил значително над нивото месец по-рано, показват данните на Министерството на финансите. Към края на изтеклия месец дупката е 1.147 млрд. лв., който се дължи на дефицит от 647.5 млн. лв. по националния бюджет и дефицит по европейските средства в размер на 499.7 млн. лева.

За сравнение в края на юни дупката в бюджета беше 996.6 млн. лв. Така ръстът за месец е с малко над  150 млн. лв.

Изпреварващият ръст в разходите и изоставането при изпълнението на разчетите по данъчните приходи са основните фактори за формирането на дефицита за първите седем месеца на годината, посочват от финансовото ведомство.

Влияние върху дефицита оказват и временно спрените плащания от ЕК по ОП "Околна среда" и по две оси на ОП "Регионално развитие", където се очаква след отблокиране на плащанията на България да бъдат възстановени сертифицирани разходи в общ размер на 478.3 млн. лева.

Така спрямо края на юли миналата година дефицитът се увеличава с 979.1 млн. лв.

Постъпилите приходи и помощи към края на юли са 16.840 млрд. лв., което е 54.3% от годишните разчети за 2014 година. Спрямо година по-рано те се увеличават номинално с 1.4 на сто при записана прогноза в бюджета за тази година от 7.1% ръст. 

В края на седмия месец от годината в бюджета са постъпили 54.2 на сто от очакваните приходи от данъци и осигуровки или 13.190 млрд. лв. Съпоставено със същия период на предходната година данъчните постъпления нарастват номинално с 338.3 млн. лв. (2,6%), но същевременно представлява значително изоставане спрямо планирания ръст в разчетите за годината спрямо отчетените постъпления за 2013 г. в размер на 8.8 процента, отбелязват от финансовото министерство.

При преките данъци постъпленията представляват 60.2% от планираните за годината като по-видим ръст има при приходите от данъка върху доходите на физическите лица - с 14.4% в сравнение със същия месец на миналата година.

При косвените данъци сериозно изоставане има, както се и прогнозираше, при ДДС, на който се разчита да осигури значителна част от приходите в бюджета всяка година. По данните на Министерството на финансите към края на юли постъпленията от този налог са общо 4.126 млрд. лв., което е под половината от планираното или 49.8 на сто. При акцизите също има изоставане като е изпълнен 50.1 на сто от плана или 2.195 млрд. лв.

Разходите към края на юли са 17.9 млрд. лв., което представлява 55.3% от годишния разчет. Спрямо юли 2013 г. разходите са нараснали със 7.2 на сто, което се дължи основно на по-високите разходи по програмите и фондовете на ЕС и на ръст при социалните и здравноосигурителните плащания.

Фискалният резерв към края на юли 8.9 млрд. лв., от които 8.3 млрд. лв. са депозитите в БНБ и банки и 0.6 млрд. лв. са вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини