От х:

Днес в x:

Коалиция ДЕСНИТЕ: Енергийна безотговорност

Създаването на Енергиен борд представлява опит от страна на официално управляващите от името на президентската институция и от страна на неофициално управляващите от ГЕРБ да размият отговорността за управлението в сектор енергетика, който се намира в кризисна ситуация. Подобен орган търси публичен ефект, но не може и не бива да замества отговорността на изпълнителната власт и регулаторните органи. Абсурдно е да се концентрират очаквания в рамките на подобно формирование, които са свързани както с експертни решения, така и с последващи законодателни и изпълнителни инициативи.

Подготвя се имитация на отговорност, която ще започва и ще завършва с изречението: „Енергийният борд предложи…“. И така, зад колективната анонимност и пропаганден шум, ще се крият истинските отговори и отговорността за проблемите в сектора. Дори да приемем необходимостта от подобен „орган“ фактът, че в борда липсват представители на двете най-големи генериращи мощности, като АЕЦ „Козлодуй“ и държавният ТЕЦ „Марица изток 2“, които произвеждат най-евтината електроенергия в България, дава ясен знак че не се търси експертност и баланс.

Българското общество все още очаква разсекретяване от кабинета Близнашки на договора за „Южен поток“, както и информация за заседанията, проведени в БНБ и при президента Плевнелиев, на които се е предлагало въвеждане на „банкова ваканция“. Докато тези стъпки не бъдат реализирани, КП „ДЕСНИТЕ“ ще смята, че всички декларации за прозрачност в управлението са поредните пропагандни клишета..

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини