От х:

Днес в x:

ДЕСНИТЕ подписаха Обществен договор на "Прозрачност без граници",

Kоалиция ДЕСНИТЕ подписа Обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори в България

На 8 септември 2014 година, Коалиция ДЕСНИТЕ подписа споразумение за  прозрачно, честно и демократично участие на предстоящите парламентарни избори. Документът е разработен от Асоциация "Прозрачност без граници", и има за цел да осигури дългосрочни мерки за противодействие на политическата корупция и ограничението на нередностите по време на изборния процес.

От Коалиция ДЕСНИТЕ подписваме Обществения договор с респект към дългогодишните усилията на Асоциация „Прозрачност без граници” да ангажира с реални действия както гражданското общество и неправителствения сектор, така и политическите субекти в битката  срещу подмяна на вота, каза Жаклин Толева, председател на БДФ и член на Националния съвет на Коалицията. Уверяваме ви, че имате нашия стопроцентов ангажимент за взаимодействие както по време на предизборната кампания, така и след това, включително и в законодателния процес, защото това взаимодействие, ние от Коалиция ДЕСНИТЕ  разглеждаме като предпоставка да осъществим някои от нашите цели  -  целта да покажем, че има морални политици  и целта ни да възвърнем доверието на гражданите към българските институции и държавността. Пожелавам на добър час на колегите и нека успехът ни да бъде в името на едно по-добро управление на България, управление фокусирано върху достойното битие на  българските граждани, заяви Жаклин Толева.

С подписа си политическите партии се ангажират:

- Да не компрометират статута на независимото гражданско наблюдение, като регистрират партийни членове, симпатизанти или „платени гласоподаватели” като наблюдатели от името на граждански организации.

- Да осъществяват вътрешнопартиен и взаимен контрол между партиите за спазване на избирателните права на гражданите и да сигнализират институциите за опити за купуване на гласове и упражняван натиск върху избирателите.

- Да повишат компетентността на своите представители в избирателните комисии чрез провеждането на допълнителни обучения относно правилата на изборния процес.

- Да осигурят по-висока прозрачност при финансирането на предизборната кампания, като предоставят своевременно достоверна информация на Сметната палата за получените дарения в хода на кампанията.

- Да приемат пакет от законодателни промени, които да ограничат злоупотребите с избирателните права на гражданите и другите съществени нарушения в изборния процес.

- Да предприемат законодателни инициативи, които да изведат „на светло” взаимоотношенията между политика и бизнес, в това число да въведат правила за лобистката дейност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини