От х:

Днес в x:

ЕК дава €125 млн. за фермерите, засегнати от руското ембарго

Европейската комисия обяви днес, че отпуска 125 милиона евро в помощ на селскостопанските производители, пострадали от руското ембарго.

"Тези средства ще бъдат използвани за изтегляне на плодове и зеленчуци от европейския пазар, за да се предотврати спад на цените", посочи говорителят на ЕК Роджър Уайт, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Отпуснатите средства ще бъдат насочени към покриване на 50% от разходите по изтегляне от пазара на продукция най-вече за безплатно разпределение, допълни говорителят.

Освен изкупуването на продукти, които ще се раздават безплатно в детски и благотворителни учреждения, Еврокомисията обсъжда възможността да организира продажбата на селскостопански стоки за промишлени цели.

След като бъдат приети официално, което се очаква да стане до няколко седмици, мерките ще се прилагат със задна дата от днес, 18 август, и ще останат в сила до края на ноември, допълва Франс прес, цитирана от БТА.

Очаква се от помощта да се възползват най-вече големи доставчици на нетрайни плодове и зеленчуци за Русия като Полша, Литва, Белгия и Холандия, посочва източник.

Междувременно стана ясно, че руските власти са подготвили допълнителен списък с ответни санкции срещу Запада, които включват ограничаване на вноса и на промишлени стоки. Те обаче ще бъдат въведени само ако ЕС и САЩ въведат нови санкции срещу Русия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини