От х:

Днес в x:

След Сноудън – ново изтичане на разузнавателна информация

Най-новите разкрития за методите на работа на разузнавателните агенции на САЩ са убедили американските власти, че журналистите са намерили нов източник на информация от техните редици, коментират американски медии.
Подозренията се породили от публикуването от сайта „Интерсепт“ (Intercept) на нови разкрития за размерите на списъка на лица под наблюдение от американските антитерористични служби.
„Интерсепт“, публикуван от американския журналист Глен Грийнуолд, преди това публикуваше документи, предоставени от бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън.
Сега електронното издание заяви просто, че е получило информациите от източник, който е част от разузнавателната общност.
Телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на американскиправителствени представители, съобщи, че службите за национална сигурност се опасяват от нов теч на класифицирана информация.
„Интерсепт“ помести текст от 12 страници с гриф secret/noforn, който означава, че не трябва да бъдат предавани на съюзнически държави. Текстът, озаглавен „Стратегически резултати 2013 – терористични самоличности“, е с дата август 2013 г. – т.е. след заминаването на Сноудън от САЩ през Хонконг за Русия. Данните са събрани от Националния център за антитероризъм.
Документът разкрива, че
най-малко 680 хил. души в целия свят са заподозрени от американските служби, че са замесени в дейности, свързани с тероризма.
От тях 280 хил. души нямат призната връзка с терористична група, докато 400 хил. са заподозрени, че членуват или подкрепят групи, смятани за терористични, като „Ал Кайда“ и „Хамас“.
Сайтът също така разкри, че от встъпването в длъжност на президента Обама броят на лицата в списъка за забрана за полети – които не могат да се качат на борда на самолети за или от САЩ, се е удвоил до 47 хил. души.

Източник: http://www.vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини