От х:

Днес в x:

Американски генерал убит в Кабул

Американски генерал е загинал, когато афганистански войник откри огън по военнослужещи от силите на НАТО в Афганистан.

Престрелката е избухнала във военната академия "Маршал Фахим" в базата Кемп Карга в Кабул. Там военни от силите на НАТО обучават афганистански военнослужещи.


Загиналият е генерал-майор Харолд Грийн - американският военен с най-висок чин, убит в бой, от 1970 година насам, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Ранени са 15 военни, сред тях германски и двама афганистански генерали. 

Ген. Грийн бе заместник-командващият генерал на Обединеното командване за преход в сигурността-Афганистан (Combined Security Transition Command-Afghanistan). Инженер по специалност, той се занимаваше с подготовката на афганистанските сили за времето след изтеглянето на коалиционните сили в края на годината. 

Нападателят е ликвидиран. Талибаните го приветстваха като герой.

"Днес афганистански герой обърна оръжието си срещу чуждестранните нашественици", заяви в комюнике говорителят на талибаните Забиула Муджахид. 

Военната академия "Маршал Фахим" е създадена с помощта на британската армия и по модел на прочутата британска военна академия Сандхърст, припомня АФП.

В базата освен британци и американци с подготовката на афганистанските военни се занимават и австралийски, новозеландски, холандски и датски военни съветници.

Този род нападения са известни като "вътрешни атаки".

През 2013 г. при 10 такива нападения загинаха 16 души, припомня АП.
През 2012 г. имаше 38 подобни нападения, в които загинаха 53 военнослужещи от многонационалните сили. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини