От х:

Днес в x:

Може ли човешкото тяло да бъде проводник на данни

Възможно ли е един ден технологиите да са толкова напреднали, че да е достатъчно просто да докоснем компютъра или телефона на наш приятел и той автоматично да зареди нашия профил, въпреки че никога не сме въвеждали данните си в него?

Или пък да изпратим снимка само чрез докосване на устройството на получателя?

Да, възможно е и вече се случва, благодарение на нова технология за пренос на данни през човешкото тяло, дело на екип от университета Пардю.

Технологията е базирана на гривна, която не разчита на Bluetooth или Wi-Fi, а ползва тялото на притежателя си като проводник на данните.

Основният аргумент за създаването й е, че по този начин поверителната ни информация няма да витае в дигитален облак, където може да бъде засечена от хакери, а ще протича само през тялото и през повърхността, до която се допрем.

Така например бихме могли да превърнем тялото си в идентификатор, който може да бъде "разчетен", само ако допрем пръста си до дадена повърхност.

Технологията би могла да намери приложение като средство за достъп до сгради, като разплащателен механизъм, но и в много други направления, казват създателите й пред New Atlas.

Механизмът на работа е напълно различен от този на сензорите за пръстов отпечатък и не е негова алтернатива, а по-скоро допълнение за по-висока сигурност на данните, допълват те.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Истината
    0 0
    09:39, 15 дек 2020
    И после чипирането на хора било ''конспирация''.
Последни новини