От х:

Днес в x:

Гигантски безпилотен дрон извежда сателити в орбита (видео)

Изстрелванията на ракети може да останат в миналото с новото поколение безпилотни летателни апарати, които вършат същата работа по-евтино, по-безопасно и по-добре.

Базираната в Алабама Aevum представи своя автономен дрон Ravn X, която според компанията, е най-голямата безпилотна система в света.

Ravn X е самолет с дължина 24 метра и ширина 18 метра, който може да доставя прецизно сателитни полезни товари на всеки 180 минути денонощно. Най-хубавото е, казват от компанията, че това може да бъде направено по-безопасно от сегашните системи, защото мисиите са безпилотни.

"Aevum изцяло пренаписва достъпа до космоса“, каза Джей Скайлъс, основател и главен изпълнителен директор на Aevum. "Сегашното състояние на ракетната наука не работи за нас. Aevum извежда логистиката към следващото поколение със софтуер и технологии за автоматизация."

Ravn X изисква писта, не по-дълга от една миля, което му позволява да излита и да се връща в отдалечени райони без официални летища. Дроновете излитат и кацат без човешка помощ.

Ravn X е икономичен - 70% от него може да се използва многократно след изстрелването. Компанията казва, че се стреми да изгради безпилотни летателни апарати, които в крайна сметка ще бъдат 95% годни за многократна употреба в близко бъдеще.

Лошото време не е критичен фактор. С изключение на редки екстремни условия, безпилотните летателни апарати могат да бъдат изстрелвани при лоши метеорологични условия, които биха спрели излитането на сегашните системи за извеждане на сателити.

Автономната система отчита не само времето, но и други ключови променливи като задръстванията на въздушното движение, теглото на полезния товар, планирането на дестинацията и наземния екипаж.

Скайлъс вижда по-висока мисия на автономната система за изстрелване Aevum.

"Американското ръководство установи критичната необходимост от изключително бърз достъп до ниската земна орбита. Ние сме по-бързи от всички", казва той. "За мен космосът е просто отправната точка, от която следващото поколение може да постигне глобален напредък. Aevum ще съкрати времето за изстрелване от години на месеци, а когато нашите клиенти го поискат - до минути. Това е необходимо за подобряване на живота на Земята. Това е необходимо, за да се спасят животи."

Двама конкуренти, Virgin Group и Stratolaunch, основана от покойния съосновател на Microsoft Пол Алън, стартираха свои собствени компании за сателитна доставка през последното десетилетие. Но за разлика от Ravn X, тези самолети изискват пилот на борда, който да участва в операциите. Ravn X е напълно автономен.

Според резюме на проекта на компанията, Ravn X, за разлика от изстрелването на земята или въздушното пускане, "включва глобална, напълно автономна самолетна, самоуправляваща се интелигентна система от системи, наречена архитектура за автономно изстрелване, работещи съвместно, за да доставят полезни товари от всякакъв земен произход до всяка космическа дестинация в ниска околоземна орбита".

Ravn X вече има клиенти за първите изстрелвания, които трябва да започнат в края на 2021 г. Двадесет мисии в продължение на девет години са планирани с Центъра за космически и ракетни системи на ВВС на САЩ. А американските космически сили подписаха договор за 5 милиона долара за изстрелването на своята експериментална сателитна система ASLON-45.

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Не
    НЕЧУКИСТС
    1 0
    18:45, 7 дек 2020
    Пък руснаците ги изстрелват ластици!
  • 2
    Жа
    Жалко за космоса
    0 -1
    21:23, 7 дек 2020
    Както е тръгнало скоро няма да се виждат звездите. Ще стане както е по кръстовищата в 5 следобед.
Последни новини