От х:

Днес в x:

Колко директори са необходими, за да се смени една крушка в МВР?

След приемането на Закона за МВР, наричан неслучайно "законът Йовчев", започна създаването на нова подзаконова правна рамка в сектора. С нейната поява окончателно стана ясна основната цел на "реформата" на едноименния министър, реализирана в дванайсет без една минута, а именно – намаляването на броя на служителите, осъществяващи основните функции на МВР.

Както беше отбелязано в предишни материали по наболелите въпроси на сектора, пенсионирани и съкратени се оказаха именно полицаи, осъществяващи пряко охранителната дейност. А тя е тази, която директно противодейства на престъпността. Ресорите, подпомагащи работата на същите тези полицейски служители, като например общественото хранене в МВР (столовете и бюфетите), са също пред закриване, макар и все още да съществува шанс за съхраняването им. Шанс, който не бива в никакъв случай да се пропуска, защото това е реална социална придобивка за всеки служител от системата. Премахването на този вид компенсация неминуемо ще увеличи в пъти разходите на служителите за храна, като на практика ще погълне 10-процентното повишаване на заплатите в МВР, считано от началото на тази календарна година. Ще остави на улицата и още много хора.

Наскоро служители на МВР дадоха гласност и на посегателството върху екипите от пожарникари и спасители, извършвано по абсурден, граничещ с неграмотност начин Намаляването на състава на дежурните противопожарни екипи до само двама служители създава не просто прецедент и не толкова разкрива добре известното ни вече безхаберие, но и поставя в пряка опасност както огнеборците на терен, така и гражданите, които очакват помощта им.

В този мрачен контекст нито дума не се споменава за каквото и да е редуциране на служителите, осъществяващи административна дейност. Дори напротив: с Правилника за устройството и дейността на МВР (нов устройствен правилник, вместо правилник за прилагане на новия закон) административните звена в системата се увеличават. Лъжереформата на министър Йовчев, спомняме си всички, прокламираше тъкмо обратното.

Още на пръв прочит структурирането на главните дирекции в системата на МВР потвърждава казаното. Досегашната Главна дирекция "Национална полиция" е разделена на две нови главни дирекции: Главна дирекция "Криминална полиция" и Главна дирекция "Охранителна полиция". В предишни коментари неведнъж бе отбелязвано, че функциите на двете нови Главни дирекции практически се припокриват в голямата си част. Освен това,

две нови Главни дирекции означава администрация по две – удвоена на досегашната И това не е всичко: към всяка от двете Главни дирекции правилникът предвижда създаване на три отделни дирекции. В Главна дирекция "Криминална полиция" чисто нови са дирекциите: "Противодействие на криминалната престъпност", "Противодействие на икономическата престъпност" и "Разследване". В Главна дирекция "Охранителна полиция" дирекциите са: "Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение" (за първи път охранителната дейност и неприсъщата й дейност по КАТ се събират в едно), "Превенция" и "Жандармерия". Всъщност, само последната съществуваше и досега – като Дирекция "Специализирани полицейски сили" в МВР, правилно преименувана отново като жандармерия.

Досегашната Главна дирекция "Гранична полиция" остава и в новия закон и правилник, но и за нея се предвижда създаването на нови дирекции: "Граничен контрол" и "Противодействие на престъпността през държавната граница" (означава ли и на чужда територия?!). Самостоятелната доскоро в МВР дирекция "Миграция" резонно е присъединена към Главна дирекция "Гранична полиция".

Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" също получава две нови дирекции: Дирекция "Оперативна дейност" и Дирекция "Критична инфраструктура, превенция и контрол". Отделно от това, досегашните Областни управления ПБЗН са преименувани на Регионални дирекции ПБЗН, което запазва абсолютно същата структура, но неминуемо води до необходимост от създаване на нов документооборот по повод смяната на наименованията.

Гениалността на реформата несъмнено проблясва и при изпълнението на тези грандиозни проекти. На практика, чисто и просто се мултиплицират административните и управленски звена в МВР. Навсякъде в новите дирекции е предвидено създаването на отдели, сектори и други звена от по-нисък ранг в зависимост от функциите и дейността им. Тоест, ако в досегашната Главна дирекция "Национална полиция" например имаше отдели за икономически престъпления, за криминални престъпления, за разследване и други, с настоящия правилник същите тези отдели стават дирекции. Досега включените в състава им сектори прерастват в отдели, звената от по-нисък ранг – в сектори и т.н. Същият подход е налице и във всички останали Главни дирекции по новия закон и правилник. Ранга си запазва единствено дирекция "Жандармерия", която и до настоящия момент беше такава.

Досега в Главна дирекция "Гранична полиция" дирекции също не е имало. Не е имало дирекции и в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Самостоятелна дирекция беше единствено Дирекция "Миграция".

Очевидно е, че ако досега на МВР са били необходими около 12 висши директори и заместник-директори, с полагащия им се антураж от секретарки и шофьори, по силата на новата уредба се създава необходимост от не по-малко от 30 такива директори – със съответния обслужващ персонал

Освен това, повишаването на нивата с една степен, описано по-горе, неминуемо ще доведе до увеличаване на средствата, необходими за изплащане на възнаграждения. На фона на хроничния недостиг на бюджетни средства, пари за възнагражденията на новите директори няма предвидени. Няма пари и за заплатите на служителите, преминали на новите по-високи длъжности. А бюджетът на МВР и досега се разходваше над 90% само за заплати.

Твърде вероятно е скоро да се изясни, че даденото от началото на 2014 г. увеличение от 10% също не е осигурено от бюджета на ведомството. Проблем, справянето с който ще се окаже една от основните задачи както на служебния, така и на следващия министър. Нито един от тях обаче няма да е Йовчев. Заедно него за съжаление си отива и полицията близо до хората. Заменя я администрация, която "не преговаря с терористи".

*Авторът Милен Шопов е адвокат в София.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини