От х:

Днес в x:

Имамов: Ремонтът на бюджета може да е и след изборите

Позицията на ДПС относно ремонта на държавния бюджет не е категорична. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на парламента и депутат от ДПС Алиосман Имамов.
"Ние не сме чак толкова категорични, че без актуализацията на бюджета едва ли не ще стане нещо много лошо в страната. Няма такова нещо.
Тази актуализация може да стане днес, може да стане и след като минат изборите.
По-скоро обаче ефектите от нея ще бъдат положителни", каза Имамов пред БНР.
"Приемаме направеното предложение от Министерския съвет за актуализация на бюджета. На тази актуализация ние трябва да гледаме като на един буфер срещу евентуалните негативни последствия за българската икономика и за обществото като цяло от политическата нестабилност и от процесите, които се развиват в България", посочи още той.
По думите на депутата прави впечатление яростната съпротива на БСП.
"За мен лично това е необяснимо. Политическият ефект от една такава актуализация ще бъде по-скоро положителен, а не отрицателен. Най-малкото в една изключително важна сфера, каквато е здравеопазването, ще се въведе някакъв ред и спокойствие по отношение на разплащанията. Това е много важно по време на преходния период, когато ще управлява едно служебно правителство", подчерта Имамов.
Според Имамов основната причина е раздутата прогноза за приходите в бюджета.
"Данните, които са записани като план в оригиналния бюджет за 2014 г., са преувеличени", подчерта зам.-шефът наНС и добави, че неговата оценка е била същата още при приемането на бюджета в края на миналата година.
Имамов бе категоричен, че не е прецедент правителство в оставка да актуализира бюджета.
"Актуализацията е най-обикновена фискална операция,
която не бива да се използва за политически цели, защото това е твърде примитивно", посочи още той.
Имамов определи подозренията за съвместно управление между ДПС и ГЕРБ след изборите като твърде смели и немотивирани.
"Няма вероятност ДПС да приеме мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-ото НС", категоричен бе депутатът.
Същевременно в парламента започна извънредно заседание, на което да бъде гласувана актуализацията на бюджета и на този на НЗОК. Дебатите в парламента се предават директно от БНТ и БНР.
Заседанието бе насрочено въпреки острата съпротива на БСП, според която държавните финанси не се нуждаят от прекрояване. В петък социалистите дори опитаха да провалят заседанието с напускане на залата, но ДПС и ГЕРБ събраха достатъчно кворум и заедно гласуваха парламентът да се събере извънредно днес.

Източник: http://www.vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини