От х:

Днес в x:

Слънцето остана без петна, на Земята започват непознати процеси!

Снимки от космическа сонда разтревожиха учените

На 21 юли космическата сонда Solar Dynamics Observatory изпрати снимки, на които ясно се вижда, че на Слънцето няма никакви петна. Това веднага предизвика тревога сред част от научните среди, като имаше коментари, че на нашата звезда започват процеси, за които не знаем нищо.Само преди няколко седмици слънцето изглеждаше нормално и петната по повърхността му се развиваха абсолютно в рамките на прогнозите. Нека припомним, че нашата звезда се намира в средата на цикъл от слънчев максимум.

Има обаче и различни мнения. Според Тони Филипс Слънцето се намира в състояние на пълен покой, заради това липсата на петна може да изглежда странно, но е напълно обяснимо. Ученият посочва, че слънчевият максимум, който преживява звездата ни в момента, е най- слаб за последните 100 години. 

Единственият извод, който може да се направи, е, че хората не могат да прогнозират поведението на Слънцето, смята Филипс. Слънчевите петна са мястото, където се заражда слънчевата активност и се стига до изхвърляне на коронарна маса и изригване на слънчев вятър.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини