От х:

Днес в x:

Американските спецслужби задържаха руски хакер на Малдивите. Русия: отвличане е

Министерството на външните работи на Русия определи насилственото извеждане в САЩ на руснака Роман Селезньов, задържан на Малдивите, като неприятелска стъпка от страна на Вашингтон. В коментар, публикуван на сайта на министерството се подчертава, че това фактически е отвличане на руски гражданин.

Москва изразява също възмущение от позицията на малдивските власти, които са игнориралия международните юридически норми, като са "позволили на спецслужба на друга държава да отвлече руски гражданин и да го изведе извън пределите на страната". Руското МВнР добавя, че се вземат всички мерки за връщането на Селезньов в Русия.

Трийсетгодишният Роман Селезньов бе задържан на 5 юли в международното летище в столицата на Малдивите Мале. Същия ден  американските спецслужби го транспортират с частен самолет на остров Гуам, който е на САЩ. Министерството на националната сигурност на САЩ е заявило, че арестуваният е руски хакер, известен като Track2.

Руснакът е обвинен в проникването в системата за продажби на редица американски ресторанти и развлекателни заведения, включително най-големия в САЩ частен зоопарк във Финикс.

Селезньов е заподозрян в използването на код, който прехваща данни от банковите карти. Освен това му е повдигнато обвинение, че поддържа международна услуга, чрез която се продават откраднатите данни.

Селезньов има задочно обвинение в мошеничество и хакерство в щата Вашингтон през 2011 год. В Невада е обвинен в  участие в организирана престъпна група. Ако издържат в съда, тези обвинения могат да му докарат десетилетия в затвора и парична глоба до 3 мин. долара.

Бащата на Роман Селезньов е депутат в руската Госдума. Валерий Селезньов е подтвърдил задържането на сина си от американските спецслужби на Малдивите. Според неговите думи Роман в момента няма право на телефонно обаждане. ИТАР-ТАСС предаде и думите му, че консулските служби не са получили достъп до задържания. Роман Селезньов е инвалид и се нуждае от лекарства, съобщава още баща му.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини