От х:

Днес в x:

Армията в сянка прие 43 нови дула

Две димящи дула поразяват ниско прелитащите цели

По-истинската, според мнозина, армия на България - тази на ловците, днес увеличи личния си състав с 43-ма нови. Новоизлюпените рицари на двуцевката вкупом издържаха практическия изпит по стрелба в базата на хасковското ловно дружество на Кенана и от утре се вливат в многохилядната армия на авджиите. Която всяка година се увеличава, обратно пропорционално на редовната армия, която от десетилетия се свива.

След дългогодишното обезкръвяване, славните някога БГ-бойци вече отстъпват в пъти на числеността на ловците. Към момента 1600-те хасковски авджии са точно 2 пъти по-многобройни от разположените в града военни части. В другите общини от региона превесът на чифтето над автомата пък е много на нула, защото там няма кьорав войник, докато ловците са на всеки километър. Отделно от това авджиите пукат всеки уикенд и поддържат завидни стрелкови умения по реални цели плюс обхода по планините, който е по-тежък от всяка настояща тактика, провеждана в гарнизоните. Ловците са и по-мотивирани, защото си плащат всичко, дори и безбожната такса от 700 лв. за задължителния двумесечен курс. После тепърва се почва с дрехи, обувки, патрони, нормативно изискваните каси за съхраняване на оръжията, ловен билет и още такси при всеки ловен излет. Най - мъжкото занимание всъщност излиза доста скъпо удоволствие.

Това обаче не спря мераклии от 18 до 50 години да кандидатстват за ловци, като подплатиха желанието си със завидна стрелкова подготовка. Всичките 43-ма свалиха поне по 12 от 25-те летящи панички, изстрелвани неравномерно от две срещуположни кули. След като опукаха гаргите, бъдещите авджии взеха на мушка и наземните цели, като поразяваха макет на бягащ заек. Изискването бе за 7 попадения от 10 възможни, но повечето удряха 10 от 10. Наравно с хасковлии на изпита се явиха и кандидати от Пловдивско, Кърджалийско и Смолянско. След като преди години хасковското дружество обявяваше нулев прием заради препълнени дружинки, сега се оказа, че в тях има има цели 300 свободни места. Отварянето им /при условие че ловното право е пожизнено/ се обяснява с опцията в закона за ловците над 65 годишна възраст да не се изисква ловна площ. Иначе останалите двуцевки се разпределят спрямо свободното ловно пространство на всяка община.

Г. Христов

Пукотевицата се наблюдаваше от изпитна комисия включваща полиция и горски
Всеки кандидат трябваше да уцели 12 цели от 25 възможни
Мъже от 18 до 50 години кандидатстваха за ловци
Явиха се 43-ма души
Скийта бе истинския тест за кандидатите
Повечето бяха млади хора
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини