От х:

Днес в x:

Русия опроверга съобщенията за присвоен газ в Украйна

Руското министерство на енергетиката опроверга появилото се по-рано днес съобщение, че Украйна без разрешение е започнала да присвоява руски транзитен газ.
Цитираните днес от медии данни, свидетелстват за техническо преизчисляване, обяви руското министерство на енергетиката, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА.

По-рано днес Интерфакс съобщи, че руският газов гигант "Газпром" от четвъртък отчита задържане на руско "синьо гориво" на територията на Украйна.

По данни на централното диспечерско управление на руския енергиен комплекс от 19-и до 21 юни около 10 милиона куб. метра руски газ са останали в Украйна. Оказа се, че в случая става дума не за присвояване, а за неточно тълкуване на техническите данни при допълнителното пресмятане на обемите газ на входа и изхода от Украйна, става ясно от обяснението на руското енергийно министерство, цитирано и от БНР.
Според експерти въпросното количество най-вероятно е т. нар. "технически газ", необходим за компресорните станции.

От "Газпром" също заявиха, че транзитът през Украйна се осъществява в договорените параметри, като обемът на суровината през изминалото денонощие е бил около 205 милиона куб. метра.

"Нафтогаз-Украйна" от своя страна за пореден път декларира, че гарантира 100% транзита към Европа въпреки спирането на доставките за потребителите в Украйна, след като на 16 юни "Газпром" въведе системата за авансово плащане.
Съобщението от тази сутрин за несанкционирано отклоняване на предназначения за Европа руски газ веднага предизвика опасения, тъй като именно по такъв начин започна газовата криза в началото на 2009 година, довела да спиране на транзита.

На 17 юни "Газпром експорт" съобщи на оператора на украинската газопреносна система "Укртрансгаз" за желанието си да разтрогне договора, който предвижда компенсация на украинската страна при дневни колебания в потреблението на газ в Европа. Действието на договора се прекратява от днес.

Според условията на договора, ако нуждата от газ в Европа съществено превиши по-ранната заявка към "Газпром експорт", "Укртрансгаз" е задължен да компенсира необходимите обеми за сметка на своите резерви, след което руската страна плаща за тази услуга. Украинската страна предупреди по този повод, че това може да се отрази на надеждността на доставките, отбелязва Интерфакс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини