От х:

Днес в x:

Учени: Слънчевата светлина води до зависимост, подобна на наркотичната

Учени установиха чрез експерименти върху прилепи, че продължителното излагане на ултравиолетови лъчи води до привикване, съобщи списание Cell.
Изследването е проведено от екип на медицинския колеж в Харвард, съвместно с болница в Масачузетс.

В продължение на 6 седмици изследователите са излагали прилепите на ултравиолетови лъчи по половин час дневно. Интензивността на лъчите е била еквивалентна на слънчевата радиация в 12:00 ч. н обяд в южния американско щат Масачузетс.

Слънчевата светлина води до синтезиране на специален белтък - проопиомеланокортин.
Един от продуктите на неговия разпад е пигментът меланин, чието натрупване в кожата я прави по-тъмна.
Учените са доказали ,че при разпадането на белтъка се изработва хормонът на щастието - ендорфин. Неговият ефект върху организма е подобен на този от хероина и морфина.

На втория етап от изследването на прилепите е даван препарат, блокиращ синтезирането на проопиомеланокортин, при което е последвало състояние на абстиненция, включващо тремор и спазми.

След това учените са установили ,че прилепите са започнали да избягват мястото, където им е давано блокиращото лекарство. Изследователите отбелязват, че подобно поведение показва наличие на зависимост.

Предположения, че води до зависимост, са изказвани и по-рано, въпреки че не всички учени смятат за уместно прилагането на термина „зависимост" в този случай.

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини