От х:

Днес в x:

БСП: Кабинетът да не бърза с оставка. ГЕРБ: Оставка до 6 дни

След като няма политическа воля за спешни избори, кабинетът не трябва да бърза с оставката, обяви Сергей Станишев. ГЕРБ обаче я искат до вторник.
Пред журналисти Станишев коментира, че другите политически сили не желаят спешни избори и това е видимо от техните реакции. По думите му отговорното отношение би било те да са през юли, предаде БТА.

"Но след като няма такава политическа воля, не смятам, че тогава кабинетът трябва да бърза с оставката. От ГЕРБ няма политическа воля за провеждане на бързи избори", добави лидерът на левицата.

Досега само "Атака" рязко промени политиката си и обяви, че иска избори още на 20 юли.

Станишев потвърди, че оставката на кабинета няма да е преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента във вторник, 17 юни, където трябва да се обсъжда дата за изборите.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов добави, че на заседанието трябва да стане ясно какви са намеренията на правителството и партиите.

"Да не се окажем в парадоксалната ситуация, че парламентът не може да заседава, а правителството продължава да управлява", коментира той.

От ГЕРБ обаче са категорични, че кабинетът трябва да подаде оставка именно до вторник и веднага да бъде насрочена дата за избори.

Нашата група ще участва в пленарна зала по темите и въпросите, по които бъде постигнат консенсус при президента за работата до края на това Народно събрание, каза Цека Цачева.

Днес ГЕРБ не осигуриха кворум дори за обсъждането на искания от тях референдум за изборната система, макар да увериха, че продължават да го подкрепят.

От "Атака" също не се регистрираха в пленарната зала и така парламентът не можа да заседава поради липсва на кворум.

„Отговорът на въпроса кога правителството да подаде оставка се полага на първо място на мандатоносителя БСП. Ние сме достатъчно наясно с позицията си на подкрепяща управлението политическа сила, едва третата след европейските избори”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

Във връзка с вчерашната среща между него, премиера и председателя на парламента, той каза, че тя е била само за няколко минути и не са обсъдили нищо съществено. Съгласили се, че са много важни консултациите при държавния глава и ако намерят воля да се обединят около разумна дата за предсрочни избори, вероятно с това ще бъде съобразена и оставката, "за да настъпи очакваното успокоение”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини