От х:

Днес в x:

МВР проверява Моника Станишева заради ”Хохегер”

Столичната дирекция на вътрешните работи проверява съпругата на Сергей Станишев - Моника, във връзка с аферата „Хохегер”.
Жената до лидера на БСП и ПЕС, която е PR експерт, е била поканена да даде обяснения, потвърдиха пред bTV от Софийска градска прокуратура.

След като Столичната дирекция на вътрешните работи приключи проверката, данните ще се върнат в Софийска градска прокуратура и наблюдаващият магистрат ще се произнесе дали има данни за престъпление.

Аферата „Хохегер” е свързана с австрийския лобист Петер Хохегер, който вече беше осъден в родината си за лъжесвидетелстване.
По време на тройната коалиция (когато премиер бе сегашният съпруг на Станишева) той спечели поръчка на българското правителство за 1.5 млн. евро, срещу които трябва да подобри имиджа на страната пред ЕС.

В интервю лобистът заяви, че фирмата на Моника Йосифова (тогава тя не бе омъжена за Сергей Станишев - бел.ред.) е получила 270 000 евро от парите по проектите.
Това стана повод ГЕРБ да я обвинят в конфликт на интереси.

Временна комисия в предишния парламент стигна до заключението, че двата договора с лобиста са били сключени така, че да няма реален измерител на ефективността им, както и на свършеното от Йосифова като подизпълнител.

През пролетта на 2013 г. тя поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде проверена нейната дейност с цел да бъде изчистено името й.

Миналата година Моника Станишева заяви в интервю, че е разочарована, че вместо да получи добра оценка и благодарност за работата си за подобряване на образа на България при Тройната коалиция, е била "залята с помия".
Тя отрича да е "сивият кардинал" на държавата.

Сергей Станишев пък се закани да търси съдебна отговорност от политици за нападки срещу семейството му.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини