От х:

Днес в x:

Нов състав на Сметната палата след три часа спорове

Народното събрание започна обсъждането на искания от ГЕРБ вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски заради провал във фискалната политика.
Премиерът и голяма част от министрите са в залата. При влизането си Орешарски бе аплодиран от депутатите от БСП и ДПС. В същото време от ГЕРБ го посрещнаха с викове „Оставка”.

„При нас винаги е шумно. Това значи, че е жизнено”, коментира председателят на парламента Михаил Миков, цитиран от "Фокус".

Финансовият министър Петър Чобанов представя пред депутатите свършеното от кабинета във финансовата област.

По-рано БСП и ДПС не приеха условието на ГЕРБ да оттегли вота на недоверие срещу кабинета, ако те се откажат да приемат нов състав на Сметната палата. След три часа спорове членовете й бяха избрани.

Лидерът на ДПС Лютви Местан потвърди позицията си, че това правителство няма да падне при вот на недоверие.

Това е пети вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски". Той може да бъде гласуван най-рано 24 часа след края на разискванията, но се очаква това да стане в петък.

Във вторник, преди пленума на БСП, лидерът на партията Сергей Станишев призова премиера да подаде оставка веднага след като вотът бъде преодолян.

Днес министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви, че кабинетът не е обсъждал оставката си на днешното правителствено заседание.
"Продължаваме нататък. Чакаме консултациите и всички да предприемат необходимите мерки", каза тя.
Михайлова обаче е подала оставката си като министър, тъй като е избрана за евродепутат от ДПС. Тя получи място в Европарламента, след като в нощта след вота вторият в листата Делян Пеевски се отказа от мандата.

"Работим, докато се избере друго правителство и готвим точки за заседанието за следващата седмица", каза вицепремиерът Даниела Бобева след заседанието на кабинета.

По думите и всяко правителство трябва да работи така, сякаш това е последното му заседание - да мисли разумно и да взима нормалните решения.

В отговор на въпрос заяви, че в петък премиерът ще разкаже всичко за "Южен поток".

"Бъдете сигурни, че най-накрая ще стане ясно на всички, защото всеки се упражнява по темата "Южен поток". Хайде стига толкова, премиерът ще разкаже всичко в петък", заяви вицепремиерът.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини