От х:

Днес в x:

Приятелски огън убил петима войници на НАТО в Афганистан?

Петима войници от силите на НАТО в Афганистан бяха убити. По всяка вероятност те са станали жертви на приятелски огън от хеликоптери на Алианса.
За инцидента се разбра от изявление на международната коалиция, без да се уточняват обстоятелствата на смъртта им, нито националността им, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според цитирано от Ройтерс изявление на талибаните, петимата войници са били убити от приятелски огън от натовски хеликоптери в южната част на страната.

Местен полицейски източник уточни, че натовски войници попаднали в засада на талибаните на връщане от операция. Повиканата въздушна подкрепа погрешка ударила техните позиции вместо тези на талибаните.

„Мога да потвърдя, че петимата чуждестранни войници са били убити в резултат на бомбардировка от собствените им сили в района Аргандаб”, каза началникът на полицията в провинция Забул Гулам Сахи, цитиран от АФП и "Фокус".

През юни 2013 г. силите на НАТО завършиха предаването на контрола над сигурността в страната на афганистанските сили и оттогава изпълняват само мисии по обучение и подкрепа, по-специално въздушна.

Според независимия сайт icasualties.org 3444 войници на многонационалните сили в Афганистан са били убити от началото на операциите през 2001 г.

Днес на тържествена церемония в Казанлък България изпрати последния, 27-ми български контингент от състава на ISAF, съобщиха от Министерството на обраната.

Българските военни ще изпълняват задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар. В състава на контингента са включени около 360 военнослужещи. От тях 22 са жени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини