От х:

Днес в x:

Седмокласниците показали по-добри резултати по математика

Резултатите от външното оценяване в 7 кл. по български език и литература са съизмерими с тези от 2013 г., по-математика, история, химия и биология са по-високи.

Просветното министерство представи резултатите от изпита след 7 клас.  Като цяло те са по-добри от миналата година, особено постиженията по  математика.

На 21 май седмокласниците се явяваха на външно оценяване по български   език и литература (БЕЛ), на 23 май – по математика, имаха и външно   оценяване по обществени науки, по природни науки и по чужди езици.

Близо 57 хиляди  или 95% от седмокласниците са се явили на изпитите.

"С близо две точки са по-високи резултатите през тази година на  националното външно оценяване по математика в седми клас в сравнение с  предходните години, въпреки че скалата за оценяване беше повишена", заяви министърът на образованието Анелия Клисарова, цитирана от БТА.

През 2010 г. "тройката" за външното оценяване в седми клас се е  оценявала с 14 точки, през 2011 г. – с 16 точки, през 2012 и 2013 г. – с  18 точки, а през тази година вече 20 точки са за "тройка".

Статистика на оценките

София, Смолян, Варна и Търговище са на челните места по най-високи резултати, а учениците от Плевен, Разград, Пазарджик и Плевен са се представили най-зле, но тенденцията показва повишаване на резултатите във всички региони на страната, сочи анализът на МОН, предаде БГНЕС.

При задължителния модул на външното оценяване 79 ученици са получили максималния брой от 65 точки по БЕЛ, а 1111 ученици - по математика. 4694 са отлични оценки по БЕЛ, а 6478 – по математика.

0 точки по БЕЛ имат 129 ученици, а оценка слаб 2 - 9805. 77 седмокласници имат 0 точки на задължителния модул по математика, а двойките са 12 824.

При допълнителния модул за кандидатстване в елитните гимназии 8 ученика са получили максималния брой от 100 точки по БЕЛ, а 93-ма са - по математика. Оценка отличен 6 по БЕЛ са получили 4074 седмокласници, а по математика - 2210. 770 са двойките по БЕЛ, а по математика - 2069.

Анализ на експертите

Експертите от МОН отчетоха, че в първия модул по БЕЛ на учениците им е било трудно да различат подчиненото подложно от  подчиненото допълнително изречение, както и да разпознаят формите на наклонението при глагола, затруднила ги е и  пунктуацията в сложното съставно изречение.

За написването на преразказа върху разказа "Снежният човек и врабчето" седмокласниците са показали вярно предаване на съдържанието, в съответствие с развитието на действието. Те обаче са допуснали лексикални грешки при някои по-рядко употребявани думи /ечемичено зърно/, направили са и грешки при съвместната употреба на глаголните времена. 

В първия модул по математика седмокласниците по-добре са се справили с алгебричните задачи, отколкото с геометричните, но  над 50% от тях не са могли да приложат правилото за събиране на обикновени дроби, което се изучава в пети клас.  Голям процент от учениците не са могли да начертаят равнобедрен тъпоъгълен триъгълник и трудно разпознават еднакви триъгълници.

На втория модул по математика седмокласниците са се затруднили при алгебричната задача с параметър и при  геометричната задача. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини